CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

31. 03. 2016

0 komentářů

ČNB nechává sazby na minimech a pokračuje v intervencích

 


 

„Ve výsledku se nic nového nestalo. Přesto je zde velká řada otázek kolem vývoje kurzu koruny a toho, kdy a jak se bude koruna dále vyvíjet. Evropská centrální banka dál experimentuje se zápornými úrokovými sazbami v Evropě. To může nepřímo vyvolat tlak na tuzemskou centrální banku, aby podobný trend také zavedla. Na zavedení záporné sazby panují silně odlišné názory, kdy jedni ostře odmítají záporné sazby jako čistý ekonomický experiment bez jasného důkazu o funkčnosti. Zastánci vidí záporné sazby jako klíčový krok k tomu, jak vrátit ekonomiku zpět k prosperitě.  To, že dnes nepadlo rozhodnutí o záporných sazbách, ale neznamená, že toto téma je uzavřené i pro další jednání,“ uvedl Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

„Zastávám názor, že závazek držet korunu nad úrovní 27 za euro zůstane v platnosti po celý rok 2017, a že ČNB tento svůj závazek zruší až v průběhu první poloviny roku 2018. Zároveň si myslím, že jak vývoj globální inflace, tak vývoj měnové politiky v našem blízkém zahraničí a jeho implikace pro finanční trhy (záporná depozitní sazba v eurozóně, tj. měnová politika ECB, nově ale také například záporná depozitní sazba maďarské centrální banky – tamní centrální banka k tomuto kroku přistoupila minulý týden) pravděpodobně dovede i českou centrální banku k využití záporných úrokových sazeb. Konkrétně depozitní sazba ČNB by mohla být snížena mírně pod nulu v průběhu druhé poloviny letošního roku (2016) s tím, že záporný úrok by se mohl týkat pouze nových depozit, jež banky na účtech u ČNB drží. ČNB se při případném využití záporných úroků jistě bude snažit, aby se tento nástroj, tj. záporný úrok, nepřelil na vklady, jež u tuzemských bank drží domácnosti. Nicméně, i v případě, že ČNB v záporným sazbám nakonec nepřikročí, tak v dohledné době je nutno počítat s velmi nízkou úrovní úrokových sazeb v české ekonomice: a zde hovořím nejen o letošním roce, ale také o roce 2017 a 2018,“ uvedl Radomír Jáč hlavní ekonom Generali Investments CEE.

V rámci devizových intervencí, které ČNB spustila v listopadu 2013, nakoupila do konce ledna devizi celkem za více než půl bilionu korun. Vyplývá to z dostupných statistik.
Zdroj : Tisková zpráva ČNB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *