CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +100,00%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

16. 12. 2015

0 komentářů

Evropští průmyslníci srší optimismem

 


 

Pro trhy však čísla nic revolučního nepřinášejí. ECB nemá důvod zvažovat změnu ve stávajícím nastavení měnové politiky a veškerá dnešní pozornost se soustředí na americký Fed. I proto dolar na frontě s eurem nehledě na evropský optimismus dál sílí.

Celková podnikatelská nálada (průmysl i služby) v eurozóně v prosinci sice lehce poklesla, a to kvůli sektoru služeb. I tak ale zůstává na vysoké úrovni (54 bodu), která indikuje slušnou expanzi evropské ekonomiky. V průměru za poslední kvartál navíc podnikatelská nálada dosáhla nejvyšších úrovní za posledního čtyři a půl roku. Podobně pozitivně se podniky stavějí i k ochotě nabírat nové zaměstnance (subindex zaměstrnanosti hlásí čtyřletá maxima). Pozitivní nálada je tradičně o něco méně vidět ve Francii než v Německu. Rozdíly ale nejsou tak výrazné, pokud se díváme na průmysl. O něco méně se tak dá v tuto chvíli hovořit o dvourychlostní Evropě. Samozřejmě pokud zapomeneme na rozdílné výchozí pozice a přetrvávající výrazné rozdíly v exportní konkurenceschopnosti a na trzích práce.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Blíží se „breakout“ bitcoinu?

Cena bitcoinu měla obtížný začátek měsíce, kdy se propadla až o 9 % na minimum 64 500 USD. Tento pokles se shodoval s růstem výnosů státních dluhopisů a amerického dolaru, jak po zveřejnění některých silnějších než očekávaných ekonomických údajů vychladly naděje investorů na červnové snížení sazeb.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *