CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024

0 komentářů

Blíží se „breakout“ bitcoinu?

 

Cena bitcoinu měla obtížný začátek měsíce, kdy se propadla až o 9 % na minimum 64 500 USD. Tento pokles se shodoval s růstem výnosů státních dluhopisů a amerického dolaru, jak po zveřejnění některých silnějších než očekávaných ekonomických údajů vychladly naděje investorů na červnové snížení sazeb.

Loading



 

Zajímavé je, že od dosažení historického maxima 73 800 USD 14. března cena bitcoinu konsolidovala v symetrickém trojúhelníkovém grafu, kde se nižší maxima a vyšší minima sbíhají do jednoho bodu.

Jak už to u symetrických trojúhelníků v rostoucím trendu bývá, cena se nyní prolomila do růstu a opět míří k historickému maximu.

Vzhledem k tomu, že poptávka ze spotových ETF se v posledních dvou týdnech vrátila k čistým přílivům, prodejní strana napříč objednávkovými knihami burz je relativně tenká a tento týden budou v USA zveřejněny důležité údaje o inflaci, jsou zde všechny ingredience pro to, abychom se potenciálně dočkali nových historických maxim před tím, než se bloková odměna za 11 dní sníží na polovinu.

V současné době se bitcoin obchoduje za 70 600 USD, což je jen 4,5 % od historického maxima.

REKLAMA

Aktéři minulého týdne

Minulý týden byl pro kryptoměny s hlavní tržní kapitalizací obtížný a v nejlepším případě zaznamenaly pouze jednociferné zisky.

K největším pohybům došlo v opačném směru. Největšími poraženými byly meme coiny, a to zejména DOGE, s propadem kolem 20 %, což smazalo zisky z předchozího týdne.

Co sledovat?

Ripple vydá USD stablecoin na hlavní knize XRP a blockchainu Ethereum. Společnost Ripple oznámila plány na vydání stablecoinu v USD, zpočátku v ledgerové peněžence XRP a na blockchainu Ethereum, přičemž časem plánuje rozšíření na další blockchainy a protokoly DeFi (Decentralised Finance).

Podobně jako jiné významné USD stablecoiny, jako je USDT (Tether) a USDC společnosti Circle, bude i navrhovaný stablecoin společnosti Ripple krytý dolarovými vklady, krátkodobými americkými pokladními poukázkami a dalšími hotovostními ekvivalenty.

Tržní kapitalizace stablecoinů se v současné době pohybuje kolem 150 miliard USD a podle prognóz by měla do roku 2028 přesáhnout 2,8 bilionu USD. Oznámení společnosti Ripple ukazuje na ambice společnosti získat podíl na tomto rostoucím trhu a také podpořit větší přijetí a rozvoj XRP ledgeru.

REKLAMA

Očekává se, že stablecoin společnosti Ripple bude k dispozici později v tomto roce, s výhradou schválení příslušnými regulačními orgány, uvádí se dále v tiskové zprávě.

Společnost Lightspark byla vybrána, aby přinesla Lightning Network do Coinbase. Společnost Coinbase si vybrala Lightspark, aby do její platformy a služeb přinesl Bitcoin Lightning Network, jak bylo oznámeno v tiskové zprávě z minulého týdne.

Lightning Network je síť druhé vrstvy, která slouží ke škálování bitcoinu a umožňuje provádět transakce rychleji a levněji než na samotném hlavním blockchainu.

Společnost Lightspark vede bývalý prezident společnosti PayPal David Marcus, který v době svého působení ve společnosti Meta stál také za projektem stablecoinu Diem (dříve Libra).

Společnost ProShares uvádí na trh první bitcoinové ETF s 2x a -2x zhodnocením. Poskytovatel ETF ProShares minulý týden uvedl na trh první bitcoinové ETF (Exchange Traded Funds) s pákovým efektem. BITU bude mít za cíl 2x denní výnosy z bitcoinu a SBIT, inverzní pákový ETF, bude mít za cíl -2x denní výnosy z bitcoinu.

Generální ředitel společnosti ProShares Michael L. Sapir ve své tiskové zprávě uvedl: „BITU a SBIT jsou navrženy tak, aby řešily problém získání pákového efektu nebo krátké expozice vůči bitcoinu“ a zároveň nabízejí „možnost usilovat o zvětšené výnosy z bitcoinu nebo cílit na úroveň expozice s menším rizikem“.

Společnost ProShares se v oblasti kryptoměn prosadila uvedením prvního bitcoinového futures ETF již v říjnu 2021.

Objemy obchodů s bitcoinovými spotovými ETF se v březnu téměř ztrojnásobily. Jak uvádí The Block, kumulativní objem obchodů se spotovými bitcoinovými ETF dosáhl v březnu 111 miliard USD, což je téměř trojnásobek oproti 42 miliardám USD v únoru. Ukazuje tak na rostoucí zájem o tyto nástroje jako způsob, jak se vystavit bitcoinu.

Od spuštění spotových ETF na bitcoin uplynuly téměř tři měsíce. IBIT společnosti BlackRock, Fidelity (FBTC) a Grayscale (GBTC) nadále dominují denním objemům obchodů, u posledně jmenovaného (GBTC) však převažují odtoky.

Od přeměny GBTC na spotové bitcoinové ETF se jeho bitcoinové podíly snížily o 46 %, z přibližně 619 000 BTC na 333 619 BTC. IBIT společnosti BlackRock nedávno překročil hranici 250 000 držených bitcoinů a FBTC společnosti Fidelity drží necelých 150 000 BTC.

Celkem 11 amerických bitcoinových spotových ETF drží téměř 840 000 BTC, což představuje přibližně 4,25 % současné nabídky v oběhu.

Autor: Simon Peters, eToro

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *