CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

19. 07. 2022

0 komentářů

Požáry v dovolenkových destinacích: jak může pomoci pojištění

 

Poslední týden plnily média zprávy o velkých vedrech a požárech v řadě evropských míst, která jsou častým cílem našich rekreantů. A riziko ohně trvá nadále. Přinášíme proto aktuální informace, jak může v situaci, kdy na místě dovolené vypukne nebezpečný požár, pomoci pojištění.

Loading



 

V médiích můžeme v těchto dnech číst řadu podobných zpráv. Jak na jihu Evropy bojují hasiči s lesními požáry. Ve Španělsku, Portugalsku a Francii si už vyžádaly preventivní evakuaci tisíců lidí. Oheň se pohybuje i v blízkosti turistických destinací, například v jihošpanělské provincii Malaga, na severu řecké Kréty či na jihozápadním pobřeží Francie. Požáry sužují už nějakou dobu také několik oblastí v Itálii, například na Sicílii, v Toskánsku či v Apulii. Rozsáhlý požár borovicového háje minulý týden zasáhl vyhlášené centrum Bibione, kde se někteří turisté před ohněm uchýlili do moře. Postižen byl i ostrov Sardinie. Hoří rovněž v Chorvatsku, kde byla v Šibeniku a přilehlých turistických destinacích nařízena evakuace, hořelo i v Pule. Požáry trápí i Černou Horu. Varování před extrémními teplotami na další dny vyhlásily i Německo a Rakousko či Velká Británie.

Živel tak ohrožuje jak turisty, kteří se měli poblíž současných ohnisek rekreovat, tak i ty, kteří se na dovolenou teprve chystají. Pokud se klient s cestovním pojištěním UNIQA ocitne v nebezpečné zóně, vždy se musí řídit pokyny a nařízeními místních úřadů a záchranných složek. Doporučujeme rovněž vždy kontaktovat asistenční službu z cestovního pojištění, s níž se lze spojit 24 hodin denně a v českém jazyce, potřebuje-li turista nějaké informace nebo doporučení, jak v které náhle nastalé situaci postupovat. Je-li to nutné, může asistenční služba zajistit z cestovního pojištění i návrat klienta zpět domů. Takový nouzový transport je plně hrazen právě z cestovního pojištění.

Má-li zákazník sjednané připojištění náhrady dovolené, může z něj při předčasném návratu čerpat až 80 % vynaložených nákladů na nespotřebované nebo nevyužité cestovní služby během pobytu. Pojišťovně musí doložit důvod předčasného návratu z konkrétní ohrožené destinace (zpravidla zprávu orgánů státní správy a samosprávy o živelní události). Hodlá-li rekreant z důvodu ohrožení živelní událostí nastoupit cestu domů před plánovaným termínem odjezdu, doporučujeme rovněž kontaktovat asistenční službu a konkrétní situaci s ní konzultovat. Připojištění se vztahuje i na situace, kdy je pojištěný před živlem repatriován asistenční službou.

Pokud se turista na cestu do problematické oblasti individuálně teprve chystá, musí sledovat dostupné zprávy, jak se v konkrétním místě situace vyvíjí a zda se může na cestu bezpečně vydat či nikoli. Pokud není v cílové destinaci bezpečno, lze pro tento případ využít připojištění stornovacích poplatků. Přírodní katastrofa (požár, ale i vichřice nebo povodeň) na místě plánovaného pobytu patří mezi důvody, kvůli nimž lze stornovat cestu, je-li oficiálními úřady nejdéle 5 dní před počátkem pojištění označena jako ohrožující život, zdraví nebo majetek. Také z tohoto připojištění lze čerpat až 80 % zaplacených nevratných nákladů na cestovní služby nebo zájezd.

REKLAMA

Důležité je, že připojištění stornovacích poplatků a připojištění náhrady dovolené (nejsou v základních balíčcích cestovního pojištění) lze platně sjednat pouze nejpozději do 24 hodin po zaplacení zájezdu nebo cestovní služby, později už nikoli. Připojištění se vztahuje na všechny osoby uvedené v cestovní smlouvě, jsou-li současně zapsány i v pojistné smlouvě.

Cestuje-li turista s cestovní kanceláří, které platí za zájezd, měl by se ve fázi kontraktace informovat, jaké cestovní pojištění a jaká připojištění jsou v ceně a co je jejich obsahem. Každý může na dovolenou uzavřít i své individuálnícestovní pojištění a uvedená připojištění pro větší jistotu.

V každém případě by měl každý před vycestováním a během pobytu v zahraničí v případě neočekávaných mimořádných situací sledovat web Ministerstva zahraničních věcí ČR, které vydává a pravidelně aktualizuje cestovní pokyny a doporučení pro všechny státy a oblasti.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *