CZK/€ 24.995 -0,12%

CZK/$ 23.189 -0,41%

CZK/£ 29.176 -0,21%

CZK/CHF 25.620 -0,19%

14. 06. 2022

0 komentářů

Třetina Čechů má svého finančního poradce. Nyní s nimi chtějí řešit ochranu úspor před znehodnocením inflací a podpojištění

 

Čechům se začínají zhmotňovat jejich nejčernější finanční obavy. Podle výzkumu České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování (ČASF) se téměř 60 % Čechů bojí, že jejich finance ohrozí ztráta zaměstnání, růst cen energií a zboží. Obavy o peníze a finanční zajištění je to, s čím se chtějí obracet na finanční poradce. Nyní, v době dvojciferné inflace, jde především o ochranu úspor před znehodnocením a investice (50 %) a podpojištění domácností a nemovitostí (21 %).

Loading



 

Pokud jde o možný negativní dopad na rodinné finance, tak se Češi nejvíce bojí vážného onemocnění či úrazu (62 %). Do nočních finančních můr Čechů se však promítla i současná nestabilní ekonomická situace. Stejně intenzivně jako ztráty zaměstnání (56 %) se totiž bojíme negativního dopadu růstu cen zboží a služeb (56 %) a energií (56 %) na naše peněženky.

„Češi si však moc nepřipouští další potenciální riziko ohrožující jejich rodinné finance – odchod do penze. Obavy z toho má jen 7 % dotázaných. Je zajímavé, že ani ve skupině 51 až 60 let, která je propadem životní úrovně v penzi ohrožena nejvíc, se obává negativního dopadu na jejich finance jen 12 % dotázaných,“ uvedl Marek Černoch, výkonný ředitel ČASF.

Podceňování vlastní zodpovědnosti za finanční zajištění ve stáří je dlouhodobý problém. Je to odrazem i toho, že řada z nás svoje finance často moc neřídí a spravuje je spíš „intuitivně“. Jen 14 % dotázaných totiž tvrdí, že má jasný finanční plán s odpovídajícími finančními produkty a pravidelně ho aktualizuje podle vývoje příjmů a svých cílů. 21 % respondentů sice finanční plán má (včetně nastavených finančních produktů) – ale sestavuje ho spíš intuitivně a systematicky ho neaktualizuje. Naproti tomu 45 % Čechů plánuje jen pokrytí běžných výdajů na chod domácnosti a 13 % dokonce neplánuje finance vůbec.

Pro radu jedeme za profíky

REKLAMA

Pokud potřebujeme zjistit více informací a nechat si poradit ohledně finančních produktů (např. pojištění, spoření, investice, finanční zajištění stáří či finančního plánování), jdeme nejčastěji za profesionály – za finančními poradci (31 % dotázaných). Na druhou stranu téměř stejnou důvěru máme paradoxně ve finanční rady partnera či partnerky (25 %). Ale často se spoléháme na „zdravý selský rozum“ a věříme, že se zorientujeme ve financích sami. Proto čerpáme také informace z webů finančních institucí (23 %) a ze specializovaných nezávislých webů o financích a finančních produktech (22 %).

Pomoc hledáme při pojištění a řešení bydlení

Důvod, proč se nejčastěji obracíme o radu na finanční poradce, souvisí s tím, že 35 % Čechů má svého finančního poradce a dalších 10 % ho mělo v minulosti.

Asi nikoho nepřekvapí, že s finančním poradcem obvykle nejčastěji řešíme ty nejsložitější finanční produkty: životní pojištění 64 %, pojištění domácnosti a nemovitosti 42 %. Zásadním životním krokem s dlouhodobým dopadem na rodinné finance jsou hypotéky, a proto se o pomoc s jejich vyřízeném velmi často obracíme také na finanční poradce (40 %). Za finančními poradci chodí Češi i v případě, když chtějí investovat (38 %).

Nicméně covid, válčený konflikt a z nich plynoucí ekonomická nestabilita zamíchala kartami. Pokud se klientů finančních poradců zeptáme, co by s nimi chtěli řešit akutně, pak v době dvojciferné inflace chceme s finančními poradci řešit především investice a ochranu úspor před znehodnocením (50 %), dále pak podpojištění domácnosti a nemovitosti (21 %) a otázku financování bydlení (19 %).

REKLAMA

I když se můžeme u veřejnosti někdy setkat s negativními názory na finanční poradce, tak z výzkumu jednoznačně plyne, že tyto názory mají lidé, kteří s finančním poradcem nemají osobní zkušenost. Z těch, kteří s nimi spolupracují, je totiž 80 % s jejích prací spokojeno, 15 % nemělo vyloženě pozitivní, ale ani negativní zkušenost a jen 5 % bylo nespokojeno.

„Pro řízení osobních financí je klíčová dlouhodobost a kontinuita – proto je potěšující, že z těch, kteří mají nebo měli finančního poradce, ho drtivá většina (80 %) využívá dlouhodobě nebo alespoň opakovaně,“řekl Marek Černoch, výkonný ředitel ČASF.

Pokud se Čechů zeptáme, jak by charakterizovali svoji dlouhodobou spolupráci s finančním poradcem, nejčastěji to považují za vztah založený na důvěře (54 % dotázaných). Téměř 40 % respondentů považuje finančního poradce za profesionála, který je nikdy nezklamal (38 %).  Žádná finanční tajemství před nimi nemá 20 % Čechů využívajících jejich služby a 10 % dokonce tvrdí, že jejich profesionální vztah se časem změnil v osobní přátelství.

A co si na spolupráci s finančním poradcem ceníme? Je to především to, že má přehled o finančních produktech všech finančních institucí na trhu 38 %. Klienti si cení i to, že jim zprostředkuje finanční produkty za výhodnějších podmínek 33 % než, kdyby si je pořizovali bez jeho pomoci. Důležité je pro Čechy i to, že jim pomůže zorientovat se ve finanční situaci a oni tak dosáhnou cíle, které chtějí 33 %.

Výzkum Česká asociace společností finančního poradenství a zprostředkování proběhl v květnu 2022 na reprezentativním vzorku 1021 respondentů české populace ve věku 27–65 let s čistým příjmem domácnosti nad 20 tis. Kč. Výzkum se uskutečnil pomocí Instant Research IPSOS.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *