CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

25. 05. 2022

0 komentářů

Globální zpráva Allianz o pojišťovnictví 2022: Nadcházející desetiletí bude podle Allianz rozhodující

 

Silné ekonomické impulsy, rostoucí povědomí o riziku i rekordně vysoké úspory z rostoucích trhů vedly k růstu celosvětového pojistného o 5,1 % (životní: 4,4 %, neživotní 6,3 %). Tento závěr přináší Globální zpráva o pojišťovnictví, kterou vydala Skupina Allianz. Celkový příjem z pojistného tak celosvětově dosáhnul 4,2 biliónů EUR.

Loading



 

Pozoruhodnější však je složení růstu pojistného, když více než dvě třetiny byly vytvořeny v západní Evropě a Severní Americe, přičemž samotný trh USA stál za polovinou celého růstu. Rok 2021 tak představuje nezvyklý konec uplynulé dekády, během které byl růst mnohem slabší (v průměru 3,6 % ročně) a byl tažený Asií, která stála za 40 % veškerého nového pojistného, přičemž více než polovina z nich byla předepsána v Číně. Důsledkem toho se celosvětový podíl čínského trhu zdvojnásobil na 12 %.

Očekávalo se, že letošní rok bude pro pojišťovnictví dalším zlomovým rokem, ale invaze na Ukrajinu tyto naděje zmařila. Příjmy z pojistného budou pravděpodobně růst zhruba o 1 procentní bod pomaleji, než se původně očekávalo, protože válka si vybírá svou daň na ekonomické aktivitě a důvěře.

Navzdory mnoha současným nejistotám, není vzdálenější budoucnost pesimistická. Právě tyto nejistoty tvoří dobré podhoubí pro rostoucí povědomí o rizicích a posilují dopady obou hlavních trendů, tedy klimatických a demografických změn, které budou i nadále hlavním motorem poptávky po ochraně před riziky. Celkově se tak v nadcházejících 10 letech očekává roční růst na úrovni 4,8 % (životní: 4,9 %, neživotní: 4,6 %).

To odpovídá nárůstu příjmů z pojistného o 67 % či 2,8 bilionu EUR do roku 2032.

REKLAMA

Pandemie a válka na Ukrajině jsou důvodem pro lepší řízení rizik i spouštěčem ještě vyšší poptávky po ochraně,” říká hlavní ekonom Allianz Ludovic Subran. „Celý obor si musí úspěšně zachovat svou ekonomickou a sociální relevantnost a nabízet inovativní řešení pro nová i rostoucí rizika. V nadcházejících letech pravděpodobně získá na významu otázka pojistitelnosti a dostupnosti. V tomto ohledu bude nutná kreativita a spolupráce se všemi zúčastněnými, tedy mezi zákazníky, pojišťovnami a zákonodárci, a to ve vyšší míře, než tomu bylo doposud.“

V roce 2021 patřila východní Evropa mezi nejrychleji rostoucí regiony na světě, když zaznamenala silný nárůst příjmů z pojistného až o 9,4 %, přičemž celkové příjmy z pojistného přesáhly 36 miliard EUR. S ohledem na dopady války na Ukrajině se očekává, že růst v roce 2022 klesne na 5,3 %  a že se v následujících deseti letech ustálí na úrovni 5,5 %.

Ze současných krizí mohou nepřímo těžit obě linie podnikání,” uvedla Patricia Pelayo Romero, spoluautorka zprávy. „Zvýšená informovanost o rizicích způsobených pandemickou krizí Covid-19 a inflací vyvolaný konec nulových úrokových sazeb by v životním pojištění měli opět zatraktivnit řadu spořících a penzijních produktů. V neživotním segmentu zintenzivní úsilí o zmírnění dopadů klimatických změn, především pak dekarbonizace dodávek energie. Cesta k energetické nezávislosti tomuto úsilí také přidává na významu. Vyžaduje to velké investice v soukromém i veřejném sektoru, přičemž s novými riziky a touto radikální proměnou naší ekonomiky bude spjata silná potřeba ochrany proti rizikům.“

V roce 2021 vzrostl český pojistný trh o silných 6,3 %, což představuje nejrychlejší růst od roku 2010. Zatímco segment neživotního pojištění dosáhl růstu o 9,7 %, segment životního pojištění zaznamenal první nárůst po osmi letech klesajících příjmů z pojistného. Nicméně oživení bylo spíše pomalé, kdy růst dosáhnul pouhých 0,8 %. Letos celkový růst pravděpodobně zpomalí na 3,2 % z důvodu „normalizace“ v neživotním pojištění (3,8 %). Segment životního pojištění by měl i nadále zůstat v kladných číslech (1,8 %). Očekává se, že Česká republika bude během celého nadcházejícího desetiletí dosahovat průměrného meziročního růstu ve výši 3,8 %, přičemž životní pojištění by mělo alespoň částečně obnovit svou sílu (životní: 3,4 %, neživotní: 4 %). Takovýto výsledek by byl výrazně nad úrovní předchozí dekády (0,7 %), která byla poznamenána poklesem v oblasti životního pojištění.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *