CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

24. 03. 2022

0 komentářů

Počet škod klientů UNIQA pojišťovny vzrostl meziročně o 9 procent

 

  • UNIQA loni řešila 254 tisíc škod, průměrně asi 696 případů denně
  • Loni vzrostly škody z cestovního pojištění, havarijního pojištění a z pojištění osob
  • Velké škody ze živlů v létě 2021; vysoké škody z tornáda na jižní Moravě

Za loňský rok poprvé vykazuje UNIQA pojišťovna škody celkově i s bývalými dvěma pojišťovnami AXA, s nimiž loni v létě dokončila fúzi. Vzhledem k tomu, že rovněž loni v létě byla slovenská UNIQA poisťovňa, a.s. přeměněna na pobočku české UNIQA pojišťovny, zohledňuje následující přehled i škody slovenských klientů. Škody byly adekvátně dopočteny i za rok 2020, aby bylo možné meziroční porovnání.

Loading



 

V loňském roce nahlásili klienti UNIQA pojišťovny v ČR a SR celkem 253 946 škod všeho druhu, což meziročně znamenalo zvýšení o 9 %. Podíl 26 % připadá na Slovensko, ostatní případy se odehrály v Česku. Každý den tak v průměru přibylo k vyřízení 696 pojistných událostí. Za stejné sledované období přitom vzrostl vzrostl počet pojistných smluv o více než 3 % (ČR meziročně + 3,6 %, SR + 2,7 %); škody tedy rostly rychleji. Růst počtu škod byl zapřičiněn větším rozvolněním života společnosti a zvýšením mobility oproti prvnímu koronavirovému roku 2020. To se odrazilo například v podstatně vyšší četnosti škod v havarijním pojištění a částečně i v cestovním pojištění.

Vývoj pojistných událostí po odvětvích
Nejvyšší růst počtu pojistných událostí vykázalo loni cestovní pojištění v Česku (+45 %; na Slovensku loni naopak propad o 10 %) a pojištění osob v Česku i na Slovensku (úrazové, životní pojištění spolu s připojištěními; ČR + 18 %, SR + 9 %). Obojí je spojeno s vyšší aktivitou populace. Současně byly do škod cestovního pojištění zahrnuty i případy insolvencí několika cestovních kanceláří, kdy UNIQA vyplácela (a ještě i bude) náhrady neuspokojeným klientům.V úrazovém pojištění je to zčásti návrat k předpandemickým hodnotám. Jak v úrazovém, tak i cestovním pojištění je však ještě vidět slabší zimní a jarní období 2021, která bývají podstatnou škodovou sezónou z lyžařských sportů.

Cestovní pojištění mělo loni ne zcela typickou sezónnost, která se řídila nikoli termínovým přáním klientů, ale hlavně platnými restriktivními opatřeními kvůli pandemii. Je to patrné z asistenčních zásahů při problémech turistů v cizině: například v Česku bylo nejvíce intervencí loni zapotřebí v srpnu, červenci a v září, což kopírovalo uvolněnou letní sezónu. Nicméně extrémně výrazný byl loni i prosinec, jenž překonal i poslední „přecovidový“ prosinec z roku 2019. Naopak zcela chyběly výkyvy od února do března a okolo Velikonoc.

Počet škod výrazně stoupl i v havarijním pojištění v Česku i na Slovensku (+ 9 %; podstatěji v ČR), což má s ohledem na silné postavení UNIQA v tomto oboru zásadní vliv, a to i vzhledem ke kontinuálnímu zdražování autoopravárenských služeb v posledních letech. Stále více ubývá krádeží celých aut, zatímco pokračuje trend navyšování střetů se zvěří. V povinném ručení přibylo loni škod UNIQA celkově o 1 %. Zatímco na Slovensku jich bylo v roce 2021 v porovnání s rokem 2020 o několik procent méně, v Česku přibyla 4 %. Celkově byla odvětví povinného ručení a havarijního pojištění zastoupena na veškerých loňských škodách z poloviny, což odpovídá silné pozici UNIQA v těchto dvou segmentech.

REKLAMA

Nejvážnější škody v povinném ručení
Provoz na silnicích se loni prakticky vrátil na předpandemickou intenzitu. Velký podíl populace volil kvůli obavám z nákazy individuální dopravu autem, zatímco dříve cestovali hromadnými prostředky. Loni registrovala UNIQA z povinného ručení při dopravních nehodách 15 obětí, předloni při 16 smrtelných nehodách zemřelo 17 osob. UNIQA tak v posledních dvou letech vyplácí výrazně více na odškodnění pozůstalým po těchto neštěstích (v roce 2019 byl počet obětí nehod z povinného ručení klientů UNIQA 4 osoby). Většina loňských smrtelných nehod ještě není uzavřena, protože se posuzují individuální nároky blízkých a další mohou ještě přibýt. Loni jsme uzavírali nehodu z ledna 2021: náš klient v severovýchodních Čechách nerespektoval stopku při vjezdu na hlavní silnici, kde se v plné rychlosti střetl s autem projíždějícím po hlavní komunikaci. To odhodil mimo vozovku. Řidič nabouraného auta utrpěl těžká zranění, jimž na místě podlehl. Vzhledem k jeho věku 35 let vznikla řada nároků blízkých a závislých osob. Celkově bylo vyplacena částka pojistného plnění blížící se 4 milionům korun.

Majetkovým škodám loni dominovaly živly
Počet majetkových škod (se započtením odpovědnostních škod) zůstal přibližně stejný jako o rok dříve. Kmen pojistných smluv v retailovém pojištění rodinných domů a pojištění domácností byl nejdynamičtějším segmentem několikátý rok po sobě a rostl meziročně bezmála 20% tempem. Zde škod lineárně přibylo. Relativní úbytek škod zaznamenala UNIQA u krádeží vloupáním, což lze připsat „novému normálu”, kdy lidé se více zdržují doma, pracují v režimu home office a méně cestují. Domy a domácnosti jsou tak více pod dohledem. Úbytek byl zaznamenán iu jiných druhů majetkového pojištění.

Nejzávažnější pojistné události 2021 z majetkového pojištění (a rovněž z havarijního pojištění) UNIQA plynuly loni ze živlů. Na ty bylo bohaté především období léta, kdy jsme registrovali řadu ničivých vichřic, bouří, přívalových dešťů a krupobití (celkem na 4 000 škod). Nejvážnější jednotlivou událostí bylo tornádo na Jižní Moravě koncem června 2021, které během několika desítek minut doslova zpustošilo pás měřící jen asi 20 kilometrů mezi Břeclaví a Hodonínem. V postižených obcích měla UNIQA 80 % svých klientů postižených. Celkově nahlásili naši zákazníci cca 1 000 majetkových škod (plus asi 1350 škod z havarijního pojištění) v úhrnné hodnotě 368 milionů korun (z toho 70 milionů korun z havarijního pojištění).

Nejnákladnější škody roku 2021 byly způsobeny větrem a požárem ve firemním pojištění. První z nich spadá mezi tornádové škody z června 2021, kdy firma se sídlem v Hodoníně přišla vlivem extrémní vichřice o svou základnu: vítr způsobil celkovou destrukci objektů a provozní haly. Vyřízení škody tak zahrnovalo nemovitosti, zásoby, provozní zařízení a přerušení provozu firmy. Zatímní odhad celkové škody se blíží 50 milionům korun. Druhá škoda byla zapříčiněna požárem v laboratořích u Prahy v lednu 2021. Oheň zničil zařízení a vybavení; vysokou teplotou, sazemi a kouřem byly zasaženy i okolní místnosti s vybavením a vzduchotechnika. UNIQA vyřizuje škodu na nemovitosti a provozně technickém zařízení. Škoda může vyšplhat na desítky milionů korun; šetření následků a vyřizování škody zde však stále probíhá.

V oblasti životního pojištění a úrazového pojištění řešila UNIQA loni na 74 400 nových případů, což oproti roku 2021 znamenalo nárůst 15 %. Zatímco u dospělé populace byl meziroční vývoj prakticky stabilní, strmě rostla úrazové čísla za děti a mládež. Zde se asi projevil návrat do škol a k zájmovým činnostem, a současně i pokles kondice po uplynulém období s restriktivními opatřeními. Ta se týkala velmi citelně i pohybových aktivit. UNIQA registruje velké zvýšení i pojistných událostí spojených s chirurgickými zákroky. Bohužel byl zaznamenán i nárůst pojistných událostí s následkem invalidity. V připojištění velmi vážných onemocnění stoupl počet případů nádorového onemocnění, což pravděpodobně souvisí i s poklesem preventivních prohlídek během pandemie.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024