CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

21. 02. 2022

0 komentářů

Asistence k cestovnímu pojištění UNIQA zasahovala loni v 1900 případech

 

Nedílnou součástí cestovního pojištění UNIQA je asistenční servis, dostupný odkudkoli na světě 24 hodin denně na telefonu. Loni pomoc využilo bezmála 1900 turistů, kteří se v zahraničí dostali do potíží. Meziročně to zejména díky částečnému uvolnění covidových restrikcí pro cestování znamenalo nárůst o 58 %. Náklady na intervence asistenční služby stály v roce 2021 UNIQA pojišťovnu asi 27 milionů korun a meziročně se prodražily o více než 80 %.

Loading



 

Část jednodušších žádostí o pomoc se daří odbavit telefonicky informací, radou či zprostředkováním kontaktu. Složitější situace nastává při těžkých úrazech, hospitalizacích, operacích nebo repatriacích. Takto náročných a kombinovaných intervencí bylo loni asi
13 %. Tady se znovu osvědčila jazyková vybavenost, zkušenost a odborná erudice personálu asistence zastupující zájmy postižených turistů v nouzi v různých koutech světa, často za velmi vypjatých a emotivních okolností.

Léto a prosinec nejsilnější

Nejvíce intervencí bylo loni zapotřebí v srpnu, červenci a v září, tedy během letní prázdninové sezóny. Silný byl loni i prosinec, jenž překonal i poslední „přecovidový“ prosinec z roku 2019.

Nejvíce o pomoc žádali zákazníci UNIQA na cestách ve věku 20-30 let, dále 40-50 let a 65-70 let. Nejstarší klientkou, jež loni potřebovala intervenci asistenční služby z cestovního pojištění, byla 90letá žena v Mexiku.

REKLAMA

Průměrné náklady rostou, klienti cestují do všech koutů Země

Meziročně prudce vzrostly průměrné náklady na zásah z 27 200 na 33 700 korun, což je zvýšení bezmála o čtvrtinu (+23,9 %). Zatímco průměrné náklady na případy klientů-dvacátníků přijdou na necelých 7 000 korun, u osob nad 60 let už jde o částky okolo 25 000 korun.

Asistence byla poskytnuta loni celkem ve 90 zemích světa. Nejčastější byly žádosti z Egypta, Chorvatska a Řecka nebo Itálie a Bulharska. Z mimoevropských destinací vyčnívaly loni Turecko a Maledivy. Klienti UNIQA sjednali cestovní pojištění ale i do značně odlehlých a netradičních končin, jako například do Ghany, Uzbekistánu nebo Zimbabwe.

Nejčastější obtíže turistů

REKLAMA

Zatímco mezi diagnózami nemocných cestovatelů loni ubyly záněty horních cest dýchacích, více bylo úrazů dolních i horních končetin, hlavy, ale i zažívacích obtíží, urologických komplikací nebo potíží se zuby. Covid-19 byl nahlášen celkem u 164 turistů s cestovním pojištěním UNIQA. Úrazy se podílely na celkovém počtu intervencí z jedné pětiny. Z nemedicínských případů bylo nejvíce storen, problémů se zavazadly a odpovědnostních případů. Asi 20 případů se týkalo i nové služby Letíme+ pro zrušené nebo opožděné lety.

Loni se vyskytlo 9 případů úmrtí turistů s cestovním pojištěním UNIQA v zahraničí (2019: 20 úmrtí, 2020: 1 úmrtí). V loňském roce 2021 šlo například o tragické případy pádu z ledovce, utonutí nebo infarkt.

Hospitalizace a repatriace

Asistence zajišťovala loni asi v 7 % případů hospitalizaci klienta UNIQA s celkovými náklady zhruba 8,2 milionu korun (podíl 30 % na celkových nákladech 2021). Nejvíce jich bylo v Německu, Rakousku a v Itálii. Z dalších států loni jednoznačně a ojediněle vyčníval Nepál. Průměrné náklady na hospitalizaci činily bezmála 66 000 korun, meziročně více než dvojnásobek.

Logisticky náročná a drahá bývá repatriace turistů domů do ČR, zejména jedná-li se o letecké speciály (loni 6x). Kromě toho bylo jedenkrát využito stretcherového uložení na lehátku v letadle a jednou byla vypravena letecká repatriace s doprovodem lékaře. Asistenční služba z cestovního pojištění UNIQA repatriovala loni domů 125 lidí s celkovými náklady 7,1 milionu korun (více než čtvrtina celkových nákladů na asistenci). Průměrná repatriace stála přes 67 000 korun. Nejčastěji bylo zapotřebí repatriace pacientů z Itálie, Egypta a Kanárských ostrovů. Mezi všemi případy bylo nejvíce diagnóz těžkého průběhu Covidu-19 a komplikovaných úrazů.

Nejvážnější loňské případy

Nejdražším případem UNIQA v zahraničí řešeným ve spolupráci s asistenční službou byl těžký průběh onemocnění Covidem-19 v Kostarice. Intenzivní léčebná péče, hospitalizace a poté letecká repatriace pacienta do ČR přišly celkově na více než 5 milionů korun. Jedna pojistná událost tak stála bezmála pětinu celoročních nákladů asistence.

Další případy intervence a péče o postižené turisty už byly spíše v řádu vysokých statisíců, ať už šlo o těžký úraz na Kanárských ostrovech s následným repatriačním speciálním letem domů (700 000 korun), anebo platba za záchranné akce k vyhledání, vyzvednutí turistů v nesnázích a jejich následnou léčbu v nemocnici v Pákistánu (850 000 korun).

Proti těmto nákladům stojí pojistné za komplexní cestovní pojištění do zemí mimo Evropu v řádu asi 1 200 korun za 14denní pobyt. Z pojistného plnění ve statisícových nebo i milionových částkách neplatí klient UNIQA žádnou spoluúčast.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024