CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

12. 01. 2022

0 komentářů

Inflace zakončila rok 2021 hodnotou 6,6 %

 

Podle dnes zveřejněných údajů statistického úřadu se česká meziroční inflace v závěru roku vyšplhala na 6,6 % a byla tak o jeden procentní bod vyšší, než předpokládala ČNB ve své listopadové prognóze. Průměrná roční inflace dosáhla nejvyšší hodnoty od roku 2008 – konkrétně 3,8 % – avšak už v letošním roce tento střednědobý rekord hravě překoná.

Loading



 

„Za vysokou inflací můžeme hledat především rostoucí náklady na bydlení a drahé pohonné hmoty. I když v posledních dvou měsících roku zafungoval odpustek DPH, který inflaci na chvíli srazil o jeden procentní bod, negativní trend rostoucích cen bydlení však nezměnil,“ uvedl ve svém komentáři Petr Dufek, analytik ČSOB.

Jak dále doplnil: „Tzv. imputované nájemné, které zprostředkovává přenos cen bytů i jejich rekonstrukcí a tedy i ceny stavebních materiálů, je meziročně o 15 % výše. Vzhledem k desetinovému podílu tohoto „nájemného“ na spotřebitelském koši to znamená navýšení národní inflace o 1,5procentního bodu. Mimochodem, harmonizovaná inflace počítaná v EU tento „rušivý“ element neobsahuje, a tak v žebříčku zemí EU ČR nijak nevybočuje.“

Analytici očekávají, že rok 2022 bude jednoznačně rokem vysoké inflace. Teprve ve druhé půlce roku by inflace mohla začít klesat, avšak nikoliv díky zlevňování, jako spíše v důsledku fungování vysokých statistických základů z předchozího roku.

„Stále však jde jen o „zahřívací kolo“ v porovnání s tím, co nás čeká letos. Letos průměrná celoroční míra inflace dosáhne či mírně převýší úroveň sedmi procent, přičemž v lednu bude i více než desetiprocentní. Půjde tak o nejvýraznější měsíční meziroční inflaci od poloviny roku 1998, kdy naposledy její míra dosáhla dvojciferné hodnoty. Lidé v ČR si tedy letos „utáhnou opasky“, neboť míra inflace poprvé od krizového roku 2013 překoná průměrné tempo růstu nominálních platů a mezd,“ předpokládá Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *