CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: redakce

09. 12. 2021

1 komentář

Je čas na lov jednorožců!

 

Foto: Simon Slanina, šéf investic a strategie finanční skupiny IPC

Odborníci z byznysu, finanční analytici i mnozí světoví lídři se shodují: je nová doba, původní strategie musíme výrazně přenastavit. A to téměř ve všech oblastech lidské činnosti. Od přístupu ke klimatické změně, dlouhodobé udržitelnosti prosperity a s tím související energetické nezávislosti až po změnu financování veřejného zdravotnictví.

Loading



 

Na první pohled velmi nejistá doba však přináší i svá pozitiva, a to jsou nové investiční příležitosti. Ve většině výše zmíněných oblastí existuje řada start-upů, vědeckých spin-off projektů či mladých dynamicky se rozvíjejících firem s globálním potenciálem. Právě tyto projekty, zejména ze sektorů zdravotnictví, digitálních technologií, energetiky, ale i v médiích či sociálních službách skýtají největší příležitosti pro investice.

Právě v těchto oborech můžeme dnes lovit pomyslné budoucí jednorožce s vysokou přidanou hodnotou pro společnost i investory (pozn. redakce: pojmem jednorožec se označují firmy s evaluací nad 1 mld. USD v krátkém intervalu po jejich založení).

Výzva pro finanční poradce

Na trhu s finančními produkty působí u nás převážně poradci, respektive prodejci, kteří nabízejí finanční produkty pouze z jednoho obecného poolu, a sice jen finanční produkty bank a pojišťoven.

Ve vyspělých ekonomikách světa ovšem existuje – a stále se rozšiřuje – trend finančních poradců, kteří vědí, že finanční trh nabízí i jiné nerizikové finanční instrumenty vhodné pro menší a středně velké investory. Jsou jimi přímé investice do jednotlivých start-upů a projektů.

REKLAMA

Tento trend se snažíme zachytit i my a nyní vedeme jednání s několika zajímavými a progresivními finančně-poradenskými skupinami, pooly, ale třeba i se členy České advokátní komory.

Jak investovat? Diverzifikujte portfolio

Portfolio investic může být krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé. Je vhodné své prostředky uvážlivě rozdělit podle délky jejich investování, očekávaného výnosu a samozřejmě i míry rizika.

Například investice do realit jsou typickým konzervativním přístupem s prakticky nulovým rizikem. Méně rizikové jsou také krátkodobé, tzv. shortrun investice (cena peněz), kdy za krátký čas těžíte z poklesu ceny dané spekulace, tzv. elasticity poptávky či nabídky. Do střednědobých můžete zařadit například stavební development či zdravotnictví.

Velmi dlouhé, longrun spekulace a investice, představují například technologické spin-off projekty, kde se délka návratnosti investice odhaduje na 7 až 10 let. „Nicméně právě tyto jsou z mého pohledu nejzajímavější. Sice zde máme nejvyšší rizika, ale ta se snažíme eliminovat opravdu pečlivým výběrem z mnoha stávajících možností a partnerů. Na druhou stranu zde očekáváme nejvyšší zhodnocení a dost možná ulovení pověstného jednorožce.

REKLAMA

Začátečník vs. profesionál   

Je také rozdíl, zda jste investor spíše ze zájmu, jako například podnikatel, který podniká v jednom oboru a občasně se dívá po sekundárních investicích, anebo profesionál, který má zdroje na další investice pouze z výnosů z již zainvestovaných projektů. Podnikatel může investovat do toho, co zná a v čem se pohybuje.

Vznikají různé podnikatelské skupiny, horizontálně i vertikálně členěné, ale jejich core business zaměření se většinou nemění.

My jsme výkonnostní investoři, musíme mít hloubkovou a analytickou znalost všech oborů, znát dobře chování a životní cykly svých investic, abychom dokázali dostát svým závazkům. Jsme na trhu již sedmým rokem a teprve dnes doděláváme naši primární infrastrukturu, portfolio, chcete-li. Dnes už „nežerou“ velcí malé, ale rychlí ty ostatní.

Autor: Simon Slanina, šéf investic a strategie finanční skupiny IPC, redakčně upraveno

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *