CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

07. 05. 2015

0 komentářů

Zotavení nepálské ekonomiky po zemětřesení

 


 

Zemi tak čekají další těžké časy. Infrastrukturní síť, která má zásadní význam pro ekonomickou prosperitu, je kompletně zničena a není téměř žádných pochyb o tom, že Nepál letos zasáhne hospodářská recese. Po zemětřesení je na tom ekonomika Nepálu téměř stejně špatně jako například ta v Zimbabwe.

Hlavní prioritou pro ekonomiku je udržet přístup země k zahraniční měně. Turismus tvoří sice oproti všeobecnému mínění pouze malou část HDP Nepálu (kolem 8,2 procent v roce 2013), je to ale stále druhý nejvýznamnější zdroj cizí měny, hned po příjmech Nepálců pracujících v zahraničí, kteří vydělané peníze posílají do vlasti. Aby vláda a soukromý sektor byly v nadcházejících měsících schopny vyplatit zahraniční věřitele a stabilizovat platební bilanci, je pro ně poskytnutí mezinárodní finanční pomoci v tuto chvíli stěžejní.

Největší výzvou pro Nepál nebude získat finanční pomoc, ale rozumně ji použít. Jako v mnoha méně rozvinutých zemích i zde korupce zasahuje do všech úrovní společnosti. Navzdory kontrolnímu mechanismu implementovanému mezinárodním společenstvím je pravděpodobné, že nejméně 10 až 20 procent celkové sumy finanční pomoci se ztratí kvůli podvodům a zpronevěře. Je to téměř nevyhnutelné.

Postavit po této tragické události ekonomiku zpátky na nohy nebude jednoduchý úkol. Následující doporučení, která zafungovala v ostatních zemích, by však mohla pomoci i v Nepálu:

  • Přehodnocení monetární politiky ve smyslu posílení hospodářských vztahů s Čínou. Nepálská rupie je navázána na indickou rupii, která během minulých měsíců v důsledku devalvace silně poškodila nepálskou ekonomiku. Vhodnější by bylo navázat nepálskou rupii na měnový koš zahrnující čínský juan.
  • Prosazení Rooseveltova infrastrukturního plánu financovaného a kontrolovaného mezinárodním společenstvím.
  • Rozvoj hydroenergetického sektoru, ve kterém dosud hraje klíčovou roli Čína. To zahrnuje investice do vzdělávání k vybudování místní odbornosti a rozvoji podnikatelského prostředí.

Přestože zotavení z krize bude trvat nejméně jednu dekádu a zformování vzdělané střední třídy pravděpodobně ještě déle, budoucnost Nepálu je zajisté slibná. Tato země má velký potenciál, zvláště pokud se postará o rozvoj efektivního hydroenergetického sektoru.

REKLAMA

Christopher Dembik, ekonom Saxo Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *