CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +100,00%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

29. 09. 2021

0 komentářů

Strach z inflace sráží akcie i korunu

 

Strach z globálních inflačních tlaků hraje v posledních dnech na trzích jednoznačně prim.

Loading



 

Trhy začínají být přesvědčené, že výpadky v subdodávkách a narušení výrobních řetězců budou trvalejšími fenomény a znemožní centrálním bankám efektivně stimulovat ekonomiku. Proto se na trzích rozjelo nové kolo výprodeje bezpečných dluhopisů (nabízejících fixní výnos) – výnos amerického desetiletého dluhopisu vyskočil od začátku září již o více než 25 bps na 1,54% (nejvyšší úroveň od léta).

Vzhůru šly i výnosy německých a francoouzských dluhopisů, i když zdaleka tak rychle. A vyšší výnosy bezpečných aktiv dohromady ze strachem z vyšší výrobní inflace startují výprodeje na akciových trzích.

Hlavní americký index S&P500 ztratil přes 2%, nejvíc „na ráně“ jsou ovšem růstové tituly, které nejhůře snášejí růst výnosů a úrokových sazeb – technologický index NASDAQ ztratil včera 2,8% (nejvíce od letošního března). Tato negativní nálada se samozřejmě podepisuje i na české koruně, která se přes blížící zasedání ČNB dostává do defenzivy a pohybuje se v okolí 25,50 EUR/CZK.

Jedním z hlavních inflačních problémů na straně nabídky je v poslední době nedostatek zemního plynu. Za raketovým růstem ceny zemního plynu (od počátku roku vzrostla více jak 4násobně) stojí kombinace řady faktorů včetně silné loňské zimy, nízkých zásob, slabšího výkonu obnovitelných zdrojů v Evropě, vyšší poptávky z Asie nebo omezené nabídky z Ruska. Řada z nich je bezesporu dočasné povahy, ale pravděpodobně ne všechny. A málokdo také věří, že se nesoulad mezi nabídkou a poptávkou podaří sladit v průběhu hlavní zimní „topné“ sezóny.

Právě situace na trhu s plynem, který v řadě evropských ekonomik v čele s Itálií a Velkou Británií hraje výraznou roli, může hýbat s inflačními očekáváními a ve finále i s celkovou náladou na trzích. Zvlášť pokud silnější zimní vlny pandemie COVID zase načas zastaví probíhající normalizaci v globální výrobě a logistice.

REKLAMA

Jan Bureš
Hlavní ekonom Patria Finance

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *