CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

04. 02. 2015

0 komentářů

Ropa zlepšuje náladu akciových býků i politiků v Kremlu

 


 

Za úspěchem akciových indexů ovšem nelze hledat pouze a jen Řecko, ale především ropu a na ní navázaná aktiva. Od pátečního odpoledne totiž cena černého zlata stoupla o neuvěřitelných 18 %. Čím to je a je to vůbec udržitelné? To je otázka, kterou si jistě kladou nejen politici v Kremlu.

Hlavním důvodem, který asi odstartoval prudký nárůst cen ropy, byla data společnosti Baker Hughes. Ta se sice v první řadě zabývá poskytováním služeb v oblasti těžby ropy a plynu, avšak kromě toho sbírá i data o počtu vrtných souprav, které právě aktivně hledají nebo vrtají nová ložiska (mimo jiné) v Severní Americe. A právě tato statistika zveřejněná minulý pátek vykázala další strmý pokles. Ten naznačuje nejen zpomalení tempa růstu, ale možná dokonce i mírný pokles produkce ropy v USA směrem ke konci letošního roku. Produkce ropy z břidlic má totiž tendenci rychle klesat a k udržení jejího objemu je tak třeba nahrazovat staré vrty novými, a to prakticky neustále. Na druhou stranu však zároveň platí, že produkce ropy na jeden takový vrt v čase neustále (a výrazně) roste s tím, jak se dále zlepšuje technologie těžby. To je faktor, který přirozeně působí proti prvnímu zmíněnému. Zároveň je třeba mít na paměti, že americká “břidlicová revoluce” je v podstatě odezvou na vysoké ceny ropy v minulých letech a jakýkoliv jejich nárůst mohou američtí producenti opět využít.

Se silnějšími závěry ohledně tempa růstu nabídky v následujících měsících je proto asi lepší počkat na příští týden. Kromě toho, že hlavní světové energetické agentury zveřejní své měsíční zprávy, se seznámíme i s podrobnější analýzou dění na ropných polích v Severní Americe. Co se týče našeho výhledu, tak stále očekáváme růst ceny směrem ke konci letošního roku. Nicméně v prvním pololetí očekáváme přezásobený trh a s ním související tlak na nízkou cenu ropy.

Petr Báča
Analytik ČSOB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *