CZK/€ 24.710 -0,02%

CZK/$ 22.791 +0,20%

CZK/£ 28.835 +0,15%

CZK/CHF 25.074 -0,39%

17. 05. 2021

0 komentářů

Zdražování u výrobců pokračuje

 

Ceny průmyslových výrobců v ČR v dubnu oproti březnu vzrostly o 0,8 %, což bylo dvakrát rychleji, než se čekalo. Meziroční tempo zdražování tak zrychlilo na 4,6 % z předchozího 3,3 %.

Loading



 

Za polovinou nárůstu cen stálo odvětví chemických látek a výrobků. Což má souvislost s předchozím zdražení ropy. Dále citelně vzrostly ceny v odvětví výroby plastových, pryžových a nekovových minerálních výrobků. Zdražovalo se i v potravinářství nicméně zde jsou ceny v meziročním poklesu o téměř 2 %.

V dubnu se rychle zvýšily ceny zemědělských výrobců o 1,5 %, jejich meziroční tempo se tak zvýšilo na stále nízkých 1,3 %. V případě ostatních výrobců byl cenový vývoj v dubnu velmi umírněný. Ve službách ceny meziměsíčně stagnovaly a v případě stavebních prací činilo meziměsíční zdražení 0,2 %.

Pro letošek počítáme s růstem cen průmyslových výrobců o 3,3 %, nicméně poslední data ukazují na rychlejší růst. I vývoj cen výrobců indikuje spíše šanci na dřívější růst úrokových sazeb ČNB. Převažuje očekávání, že centrální banka zvýší úrokové sazby již na červnovém zasedání a dnes zveřejněná data tomuto nahrávají. Klíčový bude především další vývoj rizik stran epidemie.

MICHAL BROŽKA
Senior Economist
Investment Banking

REKLAMA

Komerční banka, a. s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *