CZK/€ 25.005 +0,04%

CZK/$ 23.223 +0,15%

CZK/£ 29.136 -0,14%

CZK/CHF 25.597 -0,09%

10. 05. 2021

0 komentářů

GEFCO zveřejnilo výsledky za rok 2020: Dobrý provozní výkon a robustní finanční řízení v hluboce zasažené ekonomice

 


 

Společnost GEFCO, evropský lídr v segmentu integrované logistiky pro automobilový průmysl, včetně logistiky hotových vozů (Finished Vehicle Logistics), a top 10 poskytovatel řešení multimodálních dodavatelských řetězců, dnes zveřejnila hospodářské výsledky za rok 2020.

  • 3,8 miliardy eur ve výnosech, 19,7% pokles oproti roku 2019 (-17,3 % v tržbách LFL (like-for-like))
  • Mírný pokles zisku před úroky a zdaněním (EBIT) na 3,7 % (oproti 4,3 % v roce 2019)
  • Zdravá finanční pozice, podporovaná významnou provozní ziskovostí a striktní správou provozního kapitálu
  • Zvýšení tržního klientského portfolia pomocí prodlužování smluv i nového byznysu
  • Strategické investice do logistiky elektromobilů a služby pro ojeté vozy

Luc Nadal, předseda správní rady skupiny GEFCO je okomentoval:

Jsem hrdý na výsledky společnosti GEFCO v roce 2020, které dokládají odolnost navzdory negativním dopadům pandemie COVID na naše podnikání, především v první polovině roku. Jakožto přizpůsobivá firma s důrazem na provozní aktiva jsme udrželi kontrolu nad náklady a současně vždy učinili o krok více, abychom naplnili potřeby zákazníků. Naše výnosy poklesly v dubnu, květnu a červnu, kdy došlo k nejvýraznějšímu narušení globálního podnikání na celém světě, ale v druhé půli roku 2020 jsme zvládli své aktivity navýšit, v souladu s nárůstem výrobních harmonogramů našich zákazníků. Díky rozsáhlému portfoliu zákazníků společnosti GEFCO v oblasti výroby automobilů a průmyslu se nám daří i v tomto náročném kontextu zachovávat robustní provozní marži.

 Rád bych srdečně poděkoval našim zákazníkům a partnerům za jejich oddanost a důvěru v roce 2020. Pracovali jsme v duchu spolupráce a vzájemného porozumění a i nadále jsme pomáhali zákazníkům v automobilové branži hledat řešení, jak udržet dodavatelské řetězce v chodu, včetně našeho dlouholetého klienta, Groupe PSA. U zákazníků mimo automobilovou oblast jsme usilovali o diverzifikaci a přizpůsobili naše multimodální logistická řešení, s cílem naplnit jejich rychle se měnící potřeby. Naše řešení pro přepravu urgentních zásilek leteckou i silniční dopravou se těšila vysoké poptávce mezi zákazníky v oboru zdravotnictví, farmacie, spotřebitelského zboží a elektroniky a podařilo se nám zvládnout všechny výzvy. Naši zaměstnanci zůstali i v roce 2020 věrní firemnímu heslu Partners, unlimited.Odváděli opravdu skvělou práci. Implementovali jsme nová zdravotní a bezpečnostní opatření a přizpůsobili procesy, abychom hladce a v rekordním čase naplnili dodarečné požadavky zákazníků. I v roce 2021 chceme přinášet prvotřídní řešení v oblasti dodavatelských řetězců, s velkým důrazem na zdraví a bezpečnost našich zaměstnanců po celém světě.“

Pavel Ilichev, výkonný viceprezident pro finance a strategie, dodává:

REKLAMA

„Jsem potěšen finančními výsledky společnosti GEFCO v roce 2020. Došlo k 19,7% poklesu výnosů kvůli výpadkům v podnikání našich zákazníků po celém světě, ale zachovali jsme 3,7% marži ve srovnání se 4,3% výsledkem v roce 2019. Když v březnu krize začala a nebylo žádné světlo na konci tunelu, přijali jsme opatření s cílem omezit finanční dopady – zpřísnili jsme již tak nekompromisní kontrolní finanční mechanismy v rámci celé organizace. Obchodní light-assets byznys model, nám i takové chvíli umožnil využívat plasticitu fixních a variabilních nákladů a v mnoha zemích jsme využili státní podporu k zachování pracovních míst.

 Pozitivní cash-flow ve společnosti GEFCO posílil naši likviditu, nemuseli jsme hledat dodatečné financování. Zaměřili jsme se na strategické investice a v mnoha regionech jsme investovali do nabíjecích stanic pro elektromobily, s cílem podpořit elektrifikaci automobilového odvětví. Výrazná schopnost společnosti GEFCO generovat zisk nám umožnila odolat náporům ekonomické nejistoty a máme dobrou výchozí pozici pro nadcházející rok a s ním související ekonomické oživení.“

Skupina GEFCO vygenerovala v průběhu roku 2020 výnosy ve výši 3,8 miliardy eur, což představuje 19,7% pokles oproti stejnému období za rok 2019 (-17,3% LFL). Jednotlivé divize dosáhly následujících výsledků:

 Divize logistiky hotových vozidel (FVL) kopírovala vývoj v oblasti automobilového průmyslu (22% pokles výroby automobilů v Evropě, dle agentury IHS Markit). Výnosy dosáhly 1 545,7 mil. eur (-21,9 % nahlášených a -20,5 % LFL), o 454,0 mil. eur méně ve srovnání s rokem 2019, pokles především během 2. čtvrtletí roku 2020. 4. čtvrtletí bylo srovnatelné se stejným obdobím roku 2019. Divize FVL prokázala odborné znalosti lídra v celém sektoru a úspěšně zvládla dočasné zavření zákaznických závodů na výrobu automobilů a souvisejících logistických toků za bezprecedentních omezení.

REKLAMA

  • Divize pozemní logistiky (OVL & CL) se situace díky diverzifikovanému zákaznickému portfoliu dotkla méně než FVL. Výnosy poklesly o 19,7 % na 1 828,5 mil. eur (-18,1 % LFL). Divize OVL a CL přinesla více řešení pro časově kritické zásilky a pomohla zákazníkům zajistit skladovou připravenost v kontextu obnovené výroby.
  • Divize letecké a námořní přepravy (Air&Sea) registrovala výrazný nárůst poptávky po časově kritických řešeních letecké distribuce zdravotnických potřeb a ochranných pomůcek z Asie do Evropy a Severní Ameriky. Výnosy narostly na 339,8 mil. eur, což je růst o +1,6 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 (+4,9 % LFL).
  • Divize průmyslových služeb (IS) hlásila výnosy 90,8 mil. eur, což představuje pokles o 38,3 % (-12,2 % LFL). 31. prosince 2019 byla část montážních operací přenesena na společnost Groupe PSA, což vysvětluje uvedený pokles.

Zdravá finanční pozice, podporovaná významnou provozní ziskovostí a striktní správou provozního kapitálu

Navzdory zdravotnické krizi a lockdownům během 1. poloviny roku 2020 dosáhla společnost GEFCO Group výrazného recurring EBIT ve výši 140,3 mil. eur, s marží ve výši 3,7 %, což znamená pokles o pouhých 60 bps ve srovnání s rokem 2019. Tato solidní hodnota recurring EBIT byla podpořena:

  • důslednou kontrolou nákladů ve všech úrovních a s tím souvisejícími úsporami,
  • omezením nákladů na služby třetích stran o 667,4 mil. eur, což dokládá smysl našeho light-assets obchodního modelu,
  • obnovou byznysu během 3. a 4. čtvrtletí roku 2020, kdy 4. čtvrtletí bylo z hlediska provozního zisku nejlepším posledním kvartálem roku v celé historii společnosti GEFCO.

Kromě provozního zisku vykazovala společnost GEFCO přísnou správu provozního kapitálu a selektivních kapitálových výdajů, což podpořilo generování hotovosti a vedlo k rekordním hodnotám cash flow, v hodnotě bezmála 285 mil. eur (+70 mil. eur oproti roku 2019).

K 31. prosinci 2020 těžil čistý finanční dluh skupiny GEFCO z těchto rozhodnutí a vznikla dostatečná rezerva likvidity, což vedlo k nízké hladině čistého dluhu na úrovni 150 mil. eur ve srovnání s 347,7 mil. eur k 31. prosinci 2019.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *