CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Milan Vodička

19. 04. 2021

0 komentářů

Kauza Vrbětice nebude mít výrazný ekonomický dopad na ČR

 

Foto: Shutterstock

Sobotní prohlášení premiéra Andreje Babiše, že na základě jednoznačných důkazů získaných vyšetřováním bezpečnostních složek existuje důvodné podezření o zapojení ruské vojenské zpravodajské jednotky do výbuchu ve Vrběticích, a následné oboustranné vyhoštění diplomatů, bude mít i ekonomické důsledky. Ty ale nebudou nějak citelné.

Loading



 

Výbuch ve vztazích mezi ČR a Ruskem bude mít samozřejmě ekonomické dopady. Tabulka níže ukazuje přímé vývozy z ČR do Ruska a dovozy z něj v roce 2019 (před covidem). „Dovozy z Ruska představovaly cca 3 % z celkových dovozů. Nicméně dovozy jsou výrazně vychýlené směrem k surovinám: z Ruska dovážíme cca 38 % všech dovezených surovin. Vysoká závislost na dovozech surovin z Ruska je samozřejmě dlouhodobým bezpečnostním rizikem. Tohle krátkodobě nezměníme, dlouhodobě ano, ale je potřeba na to vyčlenit investiční kapacitu,“ uvádí David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Zdroj : Česká spořitelna

Jak David Navrátil dále uvedl, přímé vývozy do Ruska dosáhly cca 100 mld. Kč, což jsou 2 % z celkových vývozů. Zde koncentrace na jednu položku neexistuje. To je výhoda a případné přesměřování vývozů do jiných zemí nebude tak nákladné. Pokud by došlo k zákazu přímých vývozů do Ruska, tak po zohlednění o dovozní náročnost, by byl dopad max. 1 % HDP (v případě nulového přesměřování vývozů).

Podobného názoru je i Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance: „Rostoucí diplomatické napětí mezi Českem a Ruskem by také nemělo výrazněji zasáhnout českou ekonomiku. V poslední dekádě dál klesal podíl českých vývozů do Ruska – ze zhruba 4 % v roce 2012 na necelá 2 % celkových vývozů dnes. I pokud by z jakéhokoliv důvodu došlo k výraznému poklesu poptávky Ruska po českém a evropském zboží (stejnému jako v roce 2009), byly by dopady rozpoznatelné pouze v nejexponovanější odvětvích – na prvním místě u strojařů, výrobců kovů a v automotive.“

Loni po 15 letech kladná obchodní bilance s Ruskem

Česko je však na Rusku hospodářsky více závislé než například Velká Británie kvůli dovozu citelného objemu ekonomicky prakticky nezbytných surovin ropy a zemního plynu. Mocný objem dovozu těchto surovin způsoboval v předpandemické éře trvalou zápornou bilanci zahraničního obchodu ČR a Ruska. Loni poprvé minimálně od roku 2005 vykázal český obchod s Ruskem kladnou bilanci, a to z důvodu dramatického poklesu cen ropy a zemního plynu na světových trzích, jenž však byl jen přechodnou záležitostí,“ vysvětluje Lukáš Kovanda, člen Národní ekonomické rady vlády a hlavní ekonom Trinity Bank.

REKLAMA

Maximálního měsíčního obratu, bezmála 25 miliard korun, dosáhl obrat obchodu ČR a Ruska v říjnu a listopadu roku 2013. Od té doby obrat česko-ruského obchodu jen ojediněle přesáhl maximum z doby před propuknutím světové finanční krize let 2008 a 2009. Absolutních maxim let 2012 až 2014 už vzájemný obchod ČR a Ruska už nikdy nedosáhl. Nyní lze očekávat jeho další pokles. Česko do Ruska vyváží zejména části a příslušenství motorových aut nebo karoserie, ovšem také hračky.

„Rostoucí diplomatické napětí mezi Českem a Ruskem by nemělo výrazněji zasáhnout českou ekonomiku. V poslední dekádě dál klesal podíl českých vývozů do Ruska. Pokud by z jakéhokoliv důvodu došlo k výraznému poklesu poptávky Ruska po českém a evropském zboží (stejnému jako v roce 2009), byly by dopady rozpoznatelné pouze v nejexponovanějších odvětvích,“ řekl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *