CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

Text: Veronika Hejná

04. 03. 2021

0 komentářů

Kámen úrazu toxických dluhopisů? Investoři se málo zajímají

 

Nezkušení investoři mají dle odhadů AKAT (Asociace pro kapitálový trh) v „prašivých“ bondech několik desítek miliard korun. Své peníze už v kauzách jako EMTC, skupina Arca nebo Pietro Filipi zřejmě nikdy neuvidí. O tom, co je u korporátních dluhopisů kámen úrazu a jak se má retailový investor na tomto trhu orientovat, jsme si povídali s předsedou Asociace pro transparentnost investičního trhu Janem Eisenreichem.

Loading



 

Podle sněmovního tisku 993 má být do zákona o dluhopisech včleněn nový § 9a o náležitostech emisních podmínek u dluhopisů bez prospektu. Pomůže toto opatření?

Návrh změny zákona zavádí několik dalších informací, které je i podlimitní emitent povinen zveřejnit, zejména finančního charakteru. Dle mého názoru čím více informací o případné investici, tím lépe. Opatření pomůže tedy k tomu, aby informace byly přehledně na jednom místě.

Podle Ministerstva financí tak budou mít investoři dostatek informací pro to, aby si mohli udělat Scorecard. Bude to ale mít i nějaký širší praktický dopad?

Praktický dopad je otázkou. Z naší zkušenosti často investoři nečtou ani stávající verzi emisních podmínek, nebo jiného doprovodného dokumentu. V podstatě se spokojí s jednostránkovým marketingovým materiálem, který je samozřejmě patřičně podbarven. Občas to působí, že podobný postup zvolí i jejich poradci. Tedy praktický dopad opatření mít může, ale investoři musí mít ochotu se o investici zajímat.

REKLAMA

Existuje nějaký mechanismus, pomocí kterého by dával emitent držitelům dluhopisů zprávy o své aktuální finanční situaci do doby splatnosti dluhopisu? Anebo se o problémech dozvídají až při pozastavení výplat kupónu?

Jedním z takových mechanismů může být povinnost pravidelně zveřejňovat účetní závěrku ve sbírce listin. V emisních podmínkách také může být zakotvena informační povinnost emitenta, ovšem není to obvyklé. Nicméně emitent by byl sám proti sobě, kdyby neodpovídal na dotazy svých investorů (nebo jejich poradců), a pokud se tak stane, je vhodné začít být ostražitý.

Neměl by být prodej velmi rizikových dluhopisů retailovým klientům zakázán?

Předně – jak odhadnete danou rizikovost? Někde to bude jasné na první pohled, i když takové projekty mohou vyjít (i úspěšné firmy začínaly v garáži se studenty vyhozenými z vysoké školy). V dnešní době se potýkáme s insolvenčními řízeními proti společnostem, u kterých by dluhopisy podle „benchmarku“ nebyly brány jako rizikové (skupina Arca, Pietro Filipi, svého času prošel ZOOT reorganizací). Konkrétně v řízení se skupinou Arca pomáháme klientům s pohledávkami ve výši v řádech nižších stovek milionů korun a dá se odhadovat, že investoři získají zpět zhruba jen polovinu svých investovaných prostředků. Smutné pak je, že řízení skupiny Arca je jedno z lepších. V mnohých případech investoři přijdou o celou investici.

REKLAMA

A jak vlastně definujeme retail? Máme institut kvalifikovaného investora, ale pojem retail jako takový neexistuje. Obvykle směrujeme k veřejným emisím dluhopisů, kde jsou podmínky přísnější než u podlimitních emisí. Dluhopisový prospekt obsahuje obrovské množství informací k posouzení kvality investice, ale opět narážíme na zásadní problém – investoři nečtou.

Jakým způsobem by tedy bylo vhodné oblast korporátních dluhopisů upravit?

Lze si představit například povinný rating emitenta, který může podat jistou informaci. Ale i ta může být zkreslená, a navíc se v čase vyvíjet.

Je sice spousta odstrašujících případů, ale i řada firem, které se takto standardně financují. Jak se tedy má investor na trhu korporátních dluhopisů zorientovat?

To je velmi těžká otázka. Jako základ bych doporučil – zajímat se. Dát si tu práci a dostupné informace si přečíst. Proto je regulace nastavená tak, že musí emitent tyto informace zveřejnit. Klienti často chodí s tím, že si nepřečetli ani těch několik stránek emisních podmínek, neví, kdy jim má být vyplacen výnos, kdy je splatnost dluhopisu. O emitentovi pak neví vůbec nic.

A podezřele vysoké výnosy.

Ano, pokud emitent nabízí výnos 15 % p.a. nebo dokonce vyšší, už je to neobvyklé. Navíc platí úměrnost čím větší výnos, tím větší riziko. Pak je na místě se ptát – má emitent nějaký majetek? Kolik má dluhů? Jakou má skladbu majetku? Je investice zajištěná? Kdo jsou vlastníci? Nejsou to jen bílí koně? V dnešní době je obrovské množství informací dostupné veřejně.

Co když se ve finančních datech investor neorientuje?

Pak by si měl najít důvěryhodného poradce, který se v problematice vyzná a nezajímá se pouze o výši provize. Dává smysluplné rady? Položil si výše uvedené otázky? Nebo jen prezentuje marketingový materiál od emitenta, kde je ideálně obrázek smějícího se člověka s pytlem peněz v ruce?

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *