CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

22. 02. 2021

0 komentářů

Tržby skupiny Coface překročily 1,45 miliardy eur Ziskovost a dobrou pozici Coface na trhu potvrdilo i zvýšení ratingu od agentury Moody’s

 

Společnost Coface, globální lídr v pojištění pohledávek firem a obchodních rizik, potvrdila i přes pokračující koronavirovou krizi a složitou ekonomickou situaci ve světě, že je stabilním partnerem pro firmy při řízení jejich kreditního rizika v obchodních vztazích a podnikání. Společnost dosáhla za rok 2020 obrat 1,451 miliardy eur a čistý příjem 82,9 milionu eur, přičemž udržení klientů je na rekordní úrovni.

Loading



 

Potvrzením silné pozice je i únorové zvýšení ratingu Coface, který uděluje agentura Moody’s, na stabilní. Toto hodnocení podle ratingové agentury Moody’s odráží dobrou pozici Coface v globálním odvětví pojištění úvěrů, silnou ekonomickou kapitalizaci podpořenou dynamickým řízením pojištění a dobrou ziskovost.

„Uplynulý rok byl v mnoha ohledech neobvyklý. Zatímco pandemie a opatření přijatá k jejímu řešení vedly k prudkému poklesu globální ekonomické aktivity, koordinovaný zásah vlád a centrálních bank pomohl omezit rozsah úvěrové krize. Coface spolupracuje s vládami po celém světě a snaží se podpořit své klienty. V tomto prostředí si společnost Coface udržela vysokou provozní výkonnost. Retence klientů a růst nových obchodů dosáhly rekordně vysokou úroveň a umožnily našemu portfoliu nadále růst,“ řekl výkonný ředitel skupiny Coface Xavier Durand. Dopomohla k tomu i flexibilita zaměstnanců Coface být nápomocní firmám v řešení pohledávek a úvěrových rizik během koronavirové krize.

„Loňský rok byl poznamenán tvrdými dopady pandemické krize na mnoho sektorů a firem, což si vyžádalo zvýšenou ostražitost. Výpadek příjmů zasáhl téměř všechny sektory – nejcitelněji samozřejmě postihl HORECA sektor, dopravní a letecké společnosti a další firmy působící v cestovním ruchu, ale i sektor logistických společnosti. Stát se snaží pomoci firmám překonat toto krizové období. Vládní opatření tak pomohla v loňském roce českým firmám zbrzdit nárůst insolvencí. Jakmile však pominou, řada firem zkrachuje. Očekáváme proto, že v roce 2021 v České republice poroste platební neschopnost. Například v Německu, které je pro vývoj české ekonomiky určující, očekáváme tento nárůst minimálně o 6 %. V ČR bude růst insolvencí nejméně ve stejné výši,“ řekl Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny COFACE pro Českou republiku a Slovensko.

Skupina Coface dosáhla za celý rok 2020 obrat ve výši 1,451 miliardy eur, což odpovídá obratu v předchozím roce při stálých směnných kurzech. Čistý příjem činil 82,9 milionu eur a objem nových obchodů dosáhl 138 milionů eur. Potvrzuje se tak zlepšení cenových podmínek, ale pokračuje trend zpomalení v aktivitách klientů. Poměr čistých ztrát se loni zvýšil o 2,7 procentního bodu na 47,7 %. Ve čtvrtém čtvrtletí 2020 činil tento poměr 18,3 %, (resp. 33,1 % bez vlivu vládních programů), a to díky důslednému řízení předchozích pohledávek a nízké úrovně nových pohledávek. Poměr čisté kombinované ztráty dosáhl loni 79,8 % (resp. 84,5 % bez vlivu vládních programů). Poměr čistých nákladů se zlepšil o 0,6 procentního bodu na 32,1 %, což v současných podmínkách odráží přísnou kontrolu nákladů.

REKLAMA

„Rozvaha společnosti Coface zůstává extrémně silná a míra solventnosti Coface bez vládních programů dosáhla 191 %. To nám umožňuje navrhnout valné hromadě rozdělení dividend ve výši 100 % našeho čistého příjmu,“ uvedl Xavier Durand. Jak dodal, skupině Coface to také umožní podporovat její klienty během ekonomického oživění a využít obchodní příležitosti, které se objeví.

Xavier Durand zároveň oznámil změny ve správní radě poté, co společnost Natixis prodala svůj 29,5% podíl ve skupině Coface společnosti Arch Capital Group. Předsedou se stane Bernardo Sanchez Incer, který má bohaté profesní zkušenosti zejména z bankovního sektoru.

„Jsem rád, že v době, kdy prodáme většinu našeho podílu ve skupině Coface, vykazuje velmi dobré výsledky. Již více než 20 let podporuje Natixis rozvoj společnosti Coface. Zveřejněné výsledky ukazují sílu a dobré zdraví společnosti při otevření nové kapitoly jejího fungování,“ uvedl odcházející předseda správní rady Nicolas Namias.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *