CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

09. 12. 2020

0 komentářů

Vidina vakcíny (zatím) přebíjí na trzích všechny problémy. Akcie stoupají k novým maximům

 

Vakcína jako by na trzích opět byla schopna sebrat všechnu pozornost. Nehledě na zaseknutá jednání ohledně brexitu a neschopnost řady ekonomik rozvolňovat po druhé vlně “bezpečně” proti-pandemická opatření (Izrael, Francie) si akcie razí cestu k novým maximům. Vidina “konečného řešení” pandemie je pro trhy jednoduše příliš lákavá a skrze vakcínu se tak dívají do roku 2021 převážně optimisticky.

V Česku se to pomalu začíná podepisovat i na koruně, které se trochu vrací pozitivní nálada z předešlých týdnů. Navíc říjnová čísla potvrdila, že podzimní pandemická vlna sice tvrdě zasáhla v Česku odvětví služeb, ale podobně jako v Německu zůstává průmysl tentokrát ušetřen. V říjnu česká průmyslová výroba vzrostla o další 3 % meziměsíčně a po dlouhé době zaznamenala i pozitivní meziroční růst (1,3 %). A pozitivní obrázek ukazují i nové zakázky, které meziročně vzrostly o více než 5 %. Hlavní zásluhu na dobrém výsledku mají automobilky, které těží z oživení zahraniční poptávky a táhnou s sebou vzhůru řadu navazujících oborů.
Na druhou stranu ani solidní výkon průmyslu pravděpodobně nezabrání poklesu ekonomiky ve čtvrtém kvartále a velice problematickému nástupu do začátku roku 2021. Česko si stejně jako řada dalších evropských ekonomik nebude moct jednoduše dovolit rozvolnit proti-pandemická opatření, než si začne díky postupnému nasazování vakcíny společnost budovat kolektivní imunitu. To je v našem základním scénáři pravděpodobné nejdříve v průběhu druhého kvartálu. A do té doby budou služby pro ekonomiku výraznou brzdou.

Nervozitu ve střední Evropě navíc mohou v nejbližších dnech přiživovat komplikovaná jednání ohledně brexitu a společného rozpočtu EU. Na druhou stranu poslední týdny ukázaly, že “světlo na konci tunelu”, které trhům poskytuje vakcína a vidina jejího postupného nasazování, je velice silné a jen tak něco ho nepřebije. Zajímavým testem odolnosti projde “vakcínové světlo” ve čtvrtek na summitu EU, kde půjde do finále spor Bruselu s Británií o obchodní dohodu a s Polskem a Maďarskem o podobu budoucího rozpočtu.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Patria Finance

Loading



 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *