CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

31. 07. 2020

0 komentářů

Subjekty:

Ceny zlata rekordně rostou. Co na to investoři

 

Cena zlata dnes překonala rekordních 1980 amerických dolarů za troyskou unci. Aktuálně se pohybuje nad úrovní 1970 USD/oz. Od začátku roku jde o zhruba 30% nárůst. Zlatu se daří kvůli obavám z inflace i díky rekordně nízkým úrokovým sazbám, které centrální banky globálně ordinují jako léčbu na pandemii koronaviru.

Loading



 

Cenu zlata žene vzhůru hned několik faktorů. Nejde jen o obavy z inflace, růstu napomáhají i rekordně nízké úrokové sazby. Centrální banky je globálně ordinují jako léčbu na pandemii koronaviru ve snaze o povzbuzení ekonomiky a proti rychle zamrzávajícímu finančnímu trhu. Výrazně zvýšený zájem ze strany institucionálních i retailových investorů o alternativní aktiva v reakci na události posledních měsíců je tak znát. Příliv likvidity se propisuje do všech aktiv, drahé kovy nevyjímaje.

Investoři si všímají i opět rostoucího geopolitického napětí. Jedním z posledních impulzů bylo prolomení historického maxima nad úrovní 1900 USD/oz ze srpna 2011. Vzhledem k tomu, že růst zrychloval už při prolomení psychologické hranice 1800 USD a cena zlata rostla každý den bez jediného přerušení, řada investorů očekávala, že první pokus o prolomení maxima na technicky překoupeném trhu nakonec nebude úspěšný a dojde k odražení od této silné hranice odporu. To se ale nestalo a série stop-loss příkazů další růst naopak jen umocnila. Zrychlující rally na drahých kovech je předzvěstí blížící se nutné, ale zdravé korekce.

Krátkodobé investování

Krátkodobí investoři a různé tech-fondy zaměřující se na algoritmické obchodování a sledování trendů jsou připraveni realizovat zajímavý zisk při prvních známkách zaváhání. V krátkém horizontu jistě budeme svědky nezbytně zvýšené volatility a možná i pokusu o otestování předchozího maxima.

REKLAMA

Dlouhodobé investování

Pro dlouhodobé investory se příliš nemění. Hlavní důvody, které pomohly drahým kovům k současnému růstu, zůstávají ve hře. Předešlá maxima by se měla přeměnit v silné hranice podpory a jen potvrdit velký růstový cyklus, což otevře cestu k jejímu dalšímu růstu.

Zlato či akcie těžařů

Zlato a akcie těžařů drahých kovů jsou dvě rozličné kategorie, byť na společném základu. Každá je vhodná pro jiný typ investora, záleží na jeho očekávání, časovém horizontu a osobních preferencích. Za stěžejní považuji, že v současnosti najdeme řadu pozitivních fundamentů pro obě zmíněné kategorie.

REKLAMA

Co nahrává těžařům

Těžařům zlata “hraje do karet”, že už mají hubené roky včetně snižování investic i osekávání nákladů za sebou. Podporou jim je nyní i tzv. pákový efekt ve vztahu k cenám zlata. To znamená, že pokud cena zlata vzroste o pár procent, zisky těžařské společnosti vzrostou mnohonásobně více. Obecně tak platí, že se akcie těžařů obchodují při mnohem větší kolísavosti a podstoupené riziko je kompenzováno výrazně vyšším potenciálem zisku v případě, že se předpoklady naplní. Je ale třeba brát v potaz, že do ocenění těžařů nezasahuje jen vývoj ceny zlata, ale také řada dalších faktorů včetně možných nečekaných netržních zásahů. Do nákladů těžařských společností promlouvají nejen samotné náklady na těžbu a platy pro zaměstnance, ale také například rychle klesající výtěžnost způsobená vyčerpáním velkých, historicky bohatých nalezišť a otevírání hůře přístupných dolů s nižším obsahem zlata v rudě a těžbě v mnohem větších hloubkách. Výkonnost obou aktiv se tak může výrazně rozcházet.

Patrik Hudec
portfolio manažer
Generali Investments CEE

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *