Pátek 07. srpna. Svátek má Lada.

Ceny zlata rekordně rostou. Co na to investoři

Cena zlata dnes překonala rekordních 1980 amerických dolarů za troyskou unci. Aktuálně se pohybuje nad úrovní 1970 USD/oz. Od začátku roku jde o zhruba 30% nárůst. Zlatu se daří kvůli obavám z inflace i díky rekordně nízkým úrokovým sazbám, které centrální banky globálně ordinují jako léčbu na pandemii koronaviru.

Cenu zlata žene vzhůru hned několik faktorů. Nejde jen o obavy z inflace, růstu napomáhají i rekordně nízké úrokové sazby. Centrální banky je globálně ordinují jako léčbu na pandemii koronaviru ve snaze o povzbuzení ekonomiky a proti rychle zamrzávajícímu finančnímu trhu. Výrazně zvýšený zájem ze strany institucionálních i retailových investorů o alternativní aktiva v reakci na události posledních měsíců je tak znát. Příliv likvidity se propisuje do všech aktiv, drahé kovy nevyjímaje.

Investoři si všímají i opět rostoucího geopolitického napětí. Jedním z posledních impulzů bylo prolomení historického maxima nad úrovní 1900 USD/oz ze srpna 2011. Vzhledem k tomu, že růst zrychloval už při prolomení psychologické hranice 1800 USD a cena zlata rostla každý den bez jediného přerušení, řada investorů očekávala, že první pokus o prolomení maxima na technicky překoupeném trhu nakonec nebude úspěšný a dojde k odražení od této silné hranice odporu. To se ale nestalo a série stop-loss příkazů další růst naopak jen umocnila. Zrychlující rally na drahých kovech je předzvěstí blížící se nutné, ale zdravé korekce.

Krátkodobé investování

Krátkodobí investoři a různé tech-fondy zaměřující se na algoritmické obchodování a sledování trendů jsou připraveni realizovat zajímavý zisk při prvních známkách zaváhání. V krátkém horizontu jistě budeme svědky nezbytně zvýšené volatility a možná i pokusu o otestování předchozího maxima.

Dlouhodobé investování

Pro dlouhodobé investory se příliš nemění. Hlavní důvody, které pomohly drahým kovům k současnému růstu, zůstávají ve hře. Předešlá maxima by se měla přeměnit v silné hranice podpory a jen potvrdit velký růstový cyklus, což otevře cestu k jejímu dalšímu růstu.

Zlato či akcie těžařů

Zlato a akcie těžařů drahých kovů jsou dvě rozličné kategorie, byť na společném základu. Každá je vhodná pro jiný typ investora, záleží na jeho očekávání, časovém horizontu a osobních preferencích. Za stěžejní považuji, že v současnosti najdeme řadu pozitivních fundamentů pro obě zmíněné kategorie.

Co nahrává těžařům

Těžařům zlata “hraje do karet”, že už mají hubené roky včetně snižování investic i osekávání nákladů za sebou. Podporou jim je nyní i tzv. pákový efekt ve vztahu k cenám zlata. To znamená, že pokud cena zlata vzroste o pár procent, zisky těžařské společnosti vzrostou mnohonásobně více. Obecně tak platí, že se akcie těžařů obchodují při mnohem větší kolísavosti a podstoupené riziko je kompenzováno výrazně vyšším potenciálem zisku v případě, že se předpoklady naplní. Je ale třeba brát v potaz, že do ocenění těžařů nezasahuje jen vývoj ceny zlata, ale také řada dalších faktorů včetně možných nečekaných netržních zásahů. Do nákladů těžařských společností promlouvají nejen samotné náklady na těžbu a platy pro zaměstnance, ale také například rychle klesající výtěžnost způsobená vyčerpáním velkých, historicky bohatých nalezišť a otevírání hůře přístupných dolů s nižším obsahem zlata v rudě a těžbě v mnohem větších hloubkách. Výkonnost obou aktiv se tak může výrazně rozcházet.

Patrik Hudec
portfolio manažer