CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

07. 03. 2014

0 komentářů

HDP – strašák revize se rozplynul jak pára nad hrncem, ekonomika opět překvapila

 


 

Poslední klíčová statistika loňského roku, která v několika číslech shrnuje zdraví a vývoj ekonomiky, je na světě. A její výsledek je opět lepší, než jsme čekali. Po předběžném odhadu byla očekávána spíše negativní revize. Opak je pravdou. Výsledky mají přesto jedno velké ale. Ne sice z hlediska dojmu z ekonomického výkonu jako takového, ale z hlediska faktu, že interpretace celkových čísel je stále obtížnější. A není to samozřejmě pouze o interpretaci, ale problémy mohou postupně mít i modely, které se k předpovědím používají.

Ačkoliv se ekonomický výkon obvykle interpretuje prostřednictvím HDP, Český statistický úřad doporučuje v případě posledního čtvrtletí sledovat raději vývoj tzv. HPH – hrubé přidané hodnoty. Rozdílem mezi těmito dvěma způsoby výpočtu ekonomického výkonu jsou (čistě matematicky) tzv. čisté daně z produktů, jejichž příspěvek k růstu ekonomiky byl v posledním loňském čtvrtletí enormní. Stejně jako v roce 2012 to souvisí s navýšením cigaretových zásob, které reaguje na změnu spotřební daně. Pohledem přidané hodnoty tedy ekonomika vzrostla meziročně i mezičtvrtletně o 0,6 %. I to je ale nadmíru dobrý výsledek.

Z hlediska jednotlivých odvětví zůstává obraz české ekonomiky nezměněn. Peněžnictví, pojišťovnictví a klíčový zpracovatelský průmysl táhly na konci loňského roku ekonomiku vzhůru. Na druhé straně spektra je stavebnictví a obecně služby neprůmyslového charakteru.

Optikou spotřeby pomohly české ekonomice v posledních třech měsících loňského roku především firmy, které investovaly do dopravních prostředků. Zahraniční obchod po pauze také přispěl k růstu HDP. Obě složky vylepšily jak srovnání s předchozím rokem, tak s předchozím čtvrtletím. Za celý rok ale byly pro dynamiku ekonomického výkonu zátěží.

Domácnosti utratily za celý rok méně než v roce 2012 (-0,2 %), v samotném posledním čtvrtletí se ale jejich spotřeba zvýšila meziročně i mezičtvrtletně.

REKLAMA

Ing. Filip Fyrbach, makroekonomický analytik GE Money Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *