CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

24. 02. 2014

0 komentářů

Nálada v ekonomice opět beze změny

 


 

Pokles zásob a vyšší poptávka podpořena především vyšším zájmem domácích spotřebitelů posunuly v únoru náladu v průmyslu na lehce vyšší úroveň. Příslušný ukazatel vzrostl z lednových 1,3 bodu na 2,7 bodu, čili na stejnou hodnotu, které dosahoval v loňském závěru roku. Nicméně ve světle mnohem povzbudivějších, byť zpožděných informací z průmyslu staví konjukturální průzkumy podmínky průmyslníků spíše do horšího světla.

Zaměstnanost v průmyslu by se měla v příštích třech měsících snižovat a propouštění je obava, kterou v únorovém průzkumu akcentovali i spotřebitelé. Kromě toho se oproti lednu více bojí vývoje ekonomiky i jejich vlastní finanční situace. Inflace zůstává, stejně jako v lednu, pro Čechy strašákem, její schopnost budit hrůzu se ale snížila. Poslední inflační čísla jasně ukázala, že inflace není a ještě několik měsíců nebude problém, alespoň ne při pohledu na cenovky výrobků. Horší to ale může být při pohledu na navýšení sumy na výplatní pásce. Celkově se nálada spotřebitelů snížila o 3,6 bodu na –9 bodů, což se ale u spotřebitelů dá stále hodnotit jako optimismus.

Ceny průmyslových výrobců ukazují v podstatě to stejné, co se zrcadlí ve spotřebitelských cenách. Na jedné straně efekt slabší koruny, který ale hravě vyvážily nižší ceny energií. V porovnání s prosincem tak průmyslníci zlevnili o 1,3 %, meziročně pak ceny klesly o 0,7 %. V samotném zpracovatelském průmyslu (bez efektu levnější elektřiny) byly ceny vyšší o 1,1 % (v prosinci 1,3 %).

Farmáři oproti prosinci naopak zdražovali, a to kvůli vyšším cenám brambor, mléka, ovoce i zeleniny. Z hlediska meziročních změn deflace v zemědělství i v lednu pokračovala, důvodem jsou především levnější obiloviny.

Ing. Filip Fyrbach, makroekonomický analytik GE Money Bank

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *