CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

14. 01. 2020

0 komentářů

Lidé si pojišťují nejvíce majetek, v oblibě je také úrazové pojištění

 

Lidé se bojí více o svůj majetek než o sebe, vyplynulo z průzkumu STEM/MARK pro společnost Home Credit. Většina má sjednáno povinné ručení a pojištění domácnosti nebo nemovitosti. Nejméně respondentů si pojišťuje právní ochranu nebo schopnost splácet úvěr. 

Loading



 

Není překvapivé, že 62 % všech dotázaných má uzavřenou smlouvu o povinném ručení. Na druhém místě si lidé nejvíce sjednávají pojištění domácnosti, životní pojištění má uzavřeno 46 % a pojištění nemovitosti pak 45 %. Tyto tři produkty jsou ale často požadovány bankou při poskytování hypotečního úvěru. Každý druhý Čech má také uzavřeno úrazové pojištění. Poměrně velké procento lidí ani neuvažuje o havarijním pojištění (31 %), případně jej odmítá (10 %), a velkou neznámou pro respondenty je například také pojištění schopnosti splácet úvěry a pojištění právní ochrany. Pojištění splácet si uzavírá pouhých 13 % dotázaných a právní ochranu jenom 5 %.

Jak se lidé orientují v jednotlivých druzích pojištění na trhu?

Největší znalosti mají lidé o cestovním pojištění, na druhém místě je povinné ručení, které je těsně následováno úrazovým pojištěním. Nejméně se pak lidé orientují v pojištění právní ochrany a schopnosti splácet a až 53 % respondentů uvádí, že se v nabídkách pojištění spíše nebo vůbec neorientuje. Home Credit proto od 1. listopadu loňského roku přišel s transparentním a jednoduchým pojištěním schopnosti splácet a pojištěním osobních věcí a zneužití karty. Pojištění má minimální vstupní podmínky, nezjišťuje se aktuální zdravotní stav pojištěnce a bezkonkurenční výhodou je jeho uplatnění i při ztrátě zaměstnání na dobu určitou. Pojišťovna plní i vícekrát do roka. Pro revolvingové úvěry nabízí Home Credit pojištění osobních věcí, kdy pojišťovna uhradí i kabelku s jejím obsahem a samozřejmě zneužití karty. Kromě elektroniky nemusíte dokládat účtenky k odcizeným věcem, ale jednoduše nakoupíte nové a ty pojišťovna proplatí. Jedinečnou výhodou také je, že pojištění můžete kdykoliv zdarma bez jakýchkoliv sankcí zrušit.

Jak je to s důvěrou lidí k službám pojišťoven?

REKLAMA

Pozitivní je, že službám pojišťoven důvěřuje 67 % dotázaných. Nedůvěra vychází ze špatné osobní zkušenosti, obavy z neuhrazení škody a složitých smluv či podmínek. Za posledních 12 měsíců klienti využili nejvíce úrazové pojištění (23 %) a cestovní pojištění (20 %) a bez ohledu na oblast panuje vysoká spokojenost s řešením pojistných událostí (cca 80–90 %).

S nedůvěrou pak může souviset i to, že každý desátý člověk uvádí, že nečte smlouvy, další 4 z 10 pak jen občas. Také neznalost produktu vede k menší důvěře a jeho nižšímu využívání.

Průzkum STEM/MARK pro společnost Home Credit přišel se zajímavým zjištěním, a to s tím, že každý pátý člověk má sjednané pojištění, které zapomíná využívat (nejčastěji úrazové).

Při uzavírání pojištění schopnosti splácet je rozhodujícím kritériem cena, rizika a doba proplacení pojistné události. U tohoto pojištění necelá polovina lidí uvádí, že slouží k pokrytí platební neschopnosti, každý třetí si jej pak spojil se zajištěním při ztrátě zaměstnání nebo při nemoci. 18 % jej vnímá jako zajištění úvěru nebo hypotéky. 16 % uvádí, že neví o účelu daného pojištění.

Tisková zpráva Home Credit

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *