CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

13. 11. 2019

0 komentářů

Subjekty:

Cukrovka je jednou z největších civilizačních hrozeb v ČR

 

Na zítřejší den připadá Světový den diabetu, který je věnován osvětě a prevenci cukrovky. Čtrnáctého listopadu 1891 se narodil Sir Frederick Banting, objevitel léčebných účinků inzulínu. Za tento převratný příspěvek lidstvu obdržel v roce 1923 spolu se svým kolegou Nobelovu cenu za medicínu. Bohužel, od dob tohoto objevu se zatím nepodařilo najít nic tak významného, co by z cukrovky udělalo vyléčitelnou chorobu, pouze se vyvíjejí poněkud šetrnější metody léčby. A invaze této diagnózy pokračuje závratným tempem, v České republice dokonce mnohem rychleji než v jiných zemích. 

Loading



 

Diabetes mellitus (cukrovka, úplavice cukrová) je označení skupiny onemocnění různého původu, u nichž je společným znakem zvýšená hladina krevního cukru. Ta způsobuje závažné poruchy látkové výměny v lidském těle a je spojena se závažnými akutními i chronickými komplikacemi. Diabetes I. typu patří mezi autoimunní onemocnění, kdy vlastní imunitní systém ničí funkci slinivky. Cukrovka II. typu je zapříčiněna sníženou citlivostí tkáně těla k inzulínu. Největší část pacientů trpí cukrovkou II. typu, jejíž nástup a vývoj lze ovlivnit správnou životosprávou a pohybem.

Aktuálně se v ČR léčí s cukrovkou už přes 920 000 lidí. Odborníci navíc varují, že další čtvrtmilion je nemocný už také, aniž by o tom věděl. Za posledních 10 let přitom počet nemocných u nás vzrostl téměř o 15 %, což je ve srovnání s dalšími vyspělými zeměmi enormní skok. Příčinou raketového rozšíření je průběžné zlepšování diagnostiky diabetu, nárůst výskytu autoimunních chorob, stárnutí populace, a hlavně nezdravý životní styl. Cukrovka je spojena se závažnými zdravotními komplikacemi, jimiž trpí třetina českých diabetiků. Přes sto tisíc z nich má postižený zrak, bezmála stejný počet trpí poruchou funkce ledvin, pětkrát častěji se u této skupiny vyskytuje srdeční infarkt. Tzv. diabetická noha trápí
40 000 z nich a 10 000 žijících pacientů muselo podstoupit amputaci. Na léčbu cukrovky je navázán 15% podíl veškerých ročních zdravotnických nákladů

Denně přibývá na 160 nových pacientů s touto diagnózou. Pokud by tento trend trval i do budoucna, bude v roce 2035 postižen onemocněním každý desátý občan ČR bez ohledu na věk. Přitom cukrovka II. typu, která trápí 95 % postižených, je důsledkem špatného životního stylu.

Co na to pojišťovny?

REKLAMA

Tento trend sledují samozřejmě bedlivě komerční pojišťovny, které musí na základě dlouhodobých statistik odvodit pravděpodobné scénáře a podle toho upravit své produkty, krytí a cenu.

V zásadě rozlišujeme tři postupy při pojištění v souvislosti s touto diagnózou. Je-li onemocnění diagnostikováno až v době trvání životního pojištění, popřípadě připojištění závažných onemocnění, kryje UNIQA toto riziko podle pojistných podmínek v případě všech následků, jaké tato nemoc přináší (invalidita, popř. srdeční infarkt, transplantace ledvin, slepota apod.). Všechny tyto situace mohou představovat pojistnou událost dohodnutou v pojistné smlouvě. Má-li dospělá osoba cukrovku už v okamžiku sjednání pojištění, zkoumají se podrobněji další údaje – samotná diagnóza není důvodem odmítnutí přijetí do pojištění. Má-li dotyčný už komplikace, zpravidla je smlouva spojena s výlukami velmi pravděpodobných následných zdravotních obtíží. Nemá-li komplikace, většinou je sjednání zatíženo jen vyšším rizikovým příplatkem.

U dětí se na vstupu do pojištění zdravotní stav neověřuje. Není-li diabetes diagnostikován už před vznikem pojištění, je kryt v plném rozsahu. Pokud do pojištění vstupuje dítě již léčené, jsou následky tohoto onemocnění z pojištění automaticky vyloučeny.

Ze statistik UNIQA vyplývá, že v posledních pěti letech vzrostl počet osob s diagnózou diabetu vstupujících do životního pojištění přibližně o 12 procent. Rovněž stoupl počet případů pojistných událostí spojených s komplikacemi v důsledku tohoto onemocnění, a to bezmála o dvacet procent.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *