CZK/€ 25.005 +0,04%

CZK/$ 23.223 +0,15%

CZK/£ 29.136 -0,14%

CZK/CHF 25.597 -0,09%

26. 09. 2019

0 komentářů

Výnos státních dluhopisů ČR a Řecka je na stejné úrovni. Na vině jsou měnová opatření ECB

 

Investoři jsou v současné době podle dat agentury Reuters ochotni zapůjčit finanční prostředky Česku za stejný úrok jako Řecku. Za desetiletý dluhopis to má být okolo 1,4 procenta ročně. Výše výnosu již tedy nezohledňuje rizikovost dlužníka.  

Loading



 

Měnová politika Evropské centrální banky dokázala natolik zdeformovat trh, že diskuse o tom, co znamená daná výše výnosu dluhopisu, takřka přestala mít význam,“ uvádí ekonom J&T Petr Sklenář. V důsledku uvolnění měnové politiky ECB poklesly podle ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské úroky i v zemích, které nelze považovat za finančně stabilní.

Měnová opatření ECB pomohla k poklesu úrokových sazeb nejen Řecka, ale i Itálie. Itálie si dokáže půjčit za třetinový úrok ve srovnání s počátkem letošního roku. „Investoři začínají být zoufalí z klesajících výnosů na dluhopisech, proto kupují i papíry rizikovějších zemí. V případě, že se situace v jižním křídle eurozóny začne zhoršovat, může se honba za vyššími zisky ukázat jako fatálně špatná,“ varuje ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Zdroj: E15.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *