CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Karel Pučelík

13. 08. 2019

2 komentáře

Jak si vedou státní dluhopisy?

 

Jednou položkou z širokých investičních možností jsou i státní dluhopisy. Pro koho je tato forma zhodnocování prostředků vhodná? Mohou být výhodné i pro drobné investory? A jak české státní bondy obstojí v konkurenci ostatních instrumentů?

Loading



 

Po českých státních dluhopisech je v současnosti vysoká poptávka. „Tuzemské státní dluhopisy mají za sebou velmi úspěšnou první polovinu roku. Pyšní se zhodnocením 4,2 % (Bloomberg Czech Rep Bond Index), čímž se řadí na špici v regionu. I při pohledu do zpětného zrcátka se tuzemským dluhopisům daří. Minulý rok trhy postihla řada zvyšování úrokových sazeb ČNB, což negativně podepsalo na jejich výkonnosti, a naopak jejich výnos šel vzhůru. Tento rok se však situace obrátila a ani květnové zvýšení sazeb růst cen dluhopisů nezastavilo,“ uvedl analytik Komerční banky František Táborský.

Obava z ekonomického vývoje?

I dluhopisy, stejně jako ostatní aktiva, reagují na ekonomickou situaci. „Český státní dluhopis s dvouletou dobou do splatnosti nese aktuálně kolem 1,51 procenta, dluhopisy s desetiletou dobou do splatnosti nesou ještě méně, aktuálně zhruba 1,47 procenta,“ tvrdí Senior Equity Trader společnosti BH Securities Kamil Bednář.

„V České republice jsme tak nyní svědky takzvané inverze na výnosové křivce, kdy půjčit peníze na delší dobu, což je teoreticky rizikovější, vynese méně než půjčka na kratší dobu. Tento stav nastává na trhu většinou v období nejistoty, kdy se obchodníci obávají budoucího ekonomického vývoje či se obávají příchodu recese,“ vysvětluje Kamil Bednář.

Konzervativní položka v portfoliu

Obecně platí, že státem emitované bondy patří k méně rizikovým investičním aktivům, což s sebou jako odvrácenou stranu nese i nižší mírů výnosu. Často se vyznačují i delší dobou splatnosti. Zvláště v době, kdy se například akciovému trhu i dalším možnostem zhodnocení poměrně dobře daří, je výnosnost dluhopisů znatelně menší. „Ve srovnání s ostatními třídami aktiv však mohou konkurovat jen ty s nejdelší splatností,“ potvrzuje František Táborský.

REKLAMA

Pro ilustraci, akciový PX index pražské burzy od začátku roku vzrostl o zhruba osm procent. Další alternativou může být i investice do zlata. Cena tohoto drahého kovu v posledních měsících vytrvale roste, meziroční posílení vykazuje dokonce dvojciferné tempo.

„Státní dluhopisy jsou určeny především pro konzervativní investory, pro které je na prvním místě jistota a bezpečí jejich investičních prostředků. Jsou tak ochotni akceptovat nižší výnosy, jelikož nechtějí zvyšovat riziko svých investic,“ uvedl Kamil Bednář.

Státní dluhopisy: Pro firmy nebo jednotlivce?

Nelze říci, že státní dluhopisy nemají co nabídnout i menším investorům. Najdou se i takové, které jsou určené přímo pro ně. Příkladem můžou být například Dluhopisy Republiky vydané loni v prosinci, které podle Ministerstva financí ČR občané drží v objemu přesahujícím devět miliard korun.

Stále ale platí, že celkovém součtu hrají prim spíše větší subjekty, zainteresovanost drobných investorů ale rozhodně není na škodu. „Státní dluhopisy jsou spíše doménou institucionálních investorů, což se odráží na skladbě jejich držitelů. Téměř polovinu drží domácí banky a pojišťovny a necelý 40 procent je v rukou zahraničních subjektů. Přílišnou koncentraci si uvědomuje i ministerstvo financí a v posledních měsících se snaží oslovit i drobné investory v podobě státních dluhopisů pro občany. Zejména pak inflačně indexovaný úpis nabízí solidní zhodnocení v poměru k podstupovanému riziku, což se odráží na vysoké poptávce,“ uzavírá Táborský.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Anonym

    13 srpna, 2019

    Hodně povrchní a bez myšlenky. Závěr? Poučení? Rada? Asi okurková sezóna. To nemáte někoho lepšího na dluhopisy? Jo a opravte si to. Výnos dvouletého cz státního dluhopisu je aktuálně už hluboko pod 1 %.

    Odpovědět

  • OVB

    13 srpna, 2019

    Hlavně že zase používá cizí termity a myslí si, že je světový…

    Odpovědět