CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

26. 08. 2013

0 komentářů

Průmysl se zatím drží při zemi, spotřebitel vypadá spokojeněji

 


 

Nálada průmyslníků se oproti předchozímu měsíci nezměnila a zůstala na červencových –7,7 bodech. Vzhledem k tomu, že předběžné odhady indexu nákupních manažerů (PMI) v Německu i v dalších zemích (kromě Francie) dopadly nad očekávání, je nezměněný pesimismus průmyslových podniků spíše zklamáním.

Samotná ekonomická situace podnikatelů v průmyslu se oproti červenci také příliš nezměnila a stále ji hodnotí jako dobrou pouhá necelá třetina firem. I poptávka zůstala na úrovni minulého měsíce a jako vysokou ji tak hodnotí jen zhruba 3 % firem. Nicméně v červenci došlo k přesunu mezi těmi, kteří zájem o své výrobky považovali za nízký, a těmi, pro které je alespoň uspokojivý. Situace se tedy, ačkoliv skrytě, přece jen mírně zlepšuje.

Za srpnového vítěze optimismu se dá považovat především domácí spotřebitel. Jeho indikátor je sice stále v mínusu (-17 bodu), i tak je to ale na české poměry velmi slušná hodnota (ani před krizovým rokem 2008 se indikátor spotřebitelské nálady výrazně nevrhal do plusových hodnot). Češi se bojí méně o ztrátu zaměstnání, což souvisí i s tím, že průmyslové podniky nečekají minimálně pro příští tři měsíce zásadní snižování stavů. Po několikaměsíční pauze se v odpovědích spotřebitelů opět objevila obava ohledně růstu cen. Pro Českou národní banku to může být v aktuální situaci spíše příznivá zpráva, protože strašák deflace se tak snižuje.

Ing. Filip Fyrbach, makroekonomický analytik GE Money Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *