CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

Text: Petr Zámečník

31. 07. 2019

0 komentářů

Akciové fondy: Těžaři zlata vyhrávají

 

Světová ekonomika stále šlape a akciím se nebývale daří. Zároveň o sobě nechává vědět řada rizik a tlačí vzhůru cenu zlata jako pojistky. Vyhrávají těžaři zlata se svými „zlatými akciemi“.

Loading



 

Mezinárodní měnový fond (MMF) postupně snižuje odhad růstu světové ekonomiky a aktuálně předpokládá růst HDP pro letošní rok na 3,2 %. Nový britský premiér Boris Johnson hrozí tvrdým Brexitem, Írán rozjíždí jaderný program přes dohodnuté meze a americký prezident Donald Trump si stále hraje s roznětkou obchodních válek. Přesto se akciím a akciovým fondům daří.

Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů v červenci nabral na dynamice. S historicky třetím nejvyšším meziměsíčním růstem o 5,22 % se dostal na hodnotu 1 175,6 bodu, která je též třetí nejvyšší v historii sledování indexu a jen o 0,1 bodu zaostává za druhou nejvyšší hodnotou z května 2015.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování do akciových fondů

Index ICZ - červenec 2019 - 1175,6 bodu - těžaři zlata vyhrávají

Zdroj: Investujeme.cz

Od počátku roku Index ICZ zhodnotil již o 14,8 %, přičemž letos poklesl pouze v květnu, a to o 2,95 %. Ne nadarmo říká jedna investorská pranostika „sell in may and go away“.

Tabulka 1: Nejziskovější fondy uplynulého měsíce

Podílový fond Zhodnocení mezi 20. 6. 2019 a 20. 7. 2019
Franklin Gold and Precious Metals Fund (USD) 14,06%
AMUNDI FUNDS CPR GLOBAL GOLD MINES – AU (C) 11,67%
HSBC GIF Turkey Equity A EUR 10,74%
AMUNDI FUNDS PIONEER US EQUITY RESEARCH VALUE – A EUR (C) 10,66%
Parvest Equity Turkey 10,41%
BGF World Gold Fund 10,29%
HSBC GIF Brazil Equity A USD 8,89%
Parvest Equity Brazil 7,59%
Aberdeen Global – Brazil Equity (USD) 7,05%
AMUNDI FUNDS CPR GLOBAL RESOURCES – AK (C) 5,73%

Zdroj: Index ICZ

Mezi nejziskovějšími fondy července dominují akciové fondy zaměřené na těžaře zlata a drahých kovů. Tyto fondy zažívají zlaté období a rostou již druhý měsíc v řadě dvoucifernými tempy. Za jejich růstem je především růst ceny zlata, která za poslední čtvrtletí vyrostla přibližně o 140 USD/oz. a aktuálně se obchoduje kolem hodnoty 1 420 USD/oz.

Za růstem ceny zlata je vedle rostoucí nejistoty budoucího světového vývoje (opět již ohraná témata „obchodní válka“, „Brexit“ a „jaderný Írán“) jsou i nákupy zlata Ruskou federací, která je bržděna sankcemi za anexi Krimu a válku na Ukrajině. Zlato má tak Rusku pomoci se slábnoucím rublem a být pojistkou pro případ zhoršení situace.

„Zlaté fondy“ v žebříčku nejrůstovějších podílových fondů doplňují stejně jako v předešlém měsíci fondy zaměřené na Turecko a Brazílii. Tureckým akciím se dařilo prezidentu Erdoganovi navzdory. Ten po porážce v místních volbách v Istanbulu odvolal šéfa turecké centrální banky, čímž zasadil další ránu nezávislosti měnové instituce.

Tabulka 2: Nejztrátovější fondy uplynulého měsíce

Podílový fond Znehodnocení mezi 20. 6. 2019 a 20. 7. 2019
Parvest Energy Innovators EUR -4,24%
Franklin Biotechnology Discovery -2,21%
Generali Fond farmacie a biotechnologie -2,03%
NN (L) Global Real Estate -1,87%
FF – Global Property Fund A-ACC-EUR -1,80%
NN (L) Energy (CZK)* -1,79%
Parvest Sustainable Equity High Dividend Europe -1,76%
FF – France A-ACC-EUR -1,75%
Parvest Global Environment -1,74%
Parvest Equity India USD -1,68%

Zdroj: Index ICZ

Ztrátová strana pelotonu není tak jednoznačná jako rostoucí podílové fondy. Ostatně ani ztráty nejsou tak masivní, když ani jeden z fondů neodepsal ani 5 %. Rozdíly mezi jednotlivými fondy jsou navíc zanedbatelné a nelze z nich nic zásadního usuzovat.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *