CZK/€ 24.995 -0,12%

CZK/$ 23.189 -0,41%

CZK/£ 29.176 -0,21%

CZK/CHF 25.620 -0,19%

22. 04. 2013

0 komentářů

Uzávěrka veřejných financí zemí EU za loňský rok nedopadla příliš dobře a navíc přinesla pár překvapení

 


 

Dluh samozřejmě narostl v důsledku jen malého snížení schodku v situaci ekonomické recese. Šedesáti procentní hranice se proto stále jeví jako sci-fi.

Mnohem zajímavější jsou však výsledky jednotlivých zemí. Na jedné straně dluhovou krizí zasaženého jihu, která kontrastuje s německými výsledky.

Řecko zakončilo rok s desetiprocentním deficitem a tristní je i výsledek restrukturalizace řeckého dluhu. Po jeho dosavadním rekordu 170 % HDP v roce 2011 se loni snížil jen na 157 %.

Dluh další problémy postižené země – Portugalska – loni raketově vzrostl ze 108 % na téměř 124 % HDP. Portugalsko je tak po Řecku a Itálii třetí nejzadluženější zemí Unie. Zmíněná druhá Itálie se 127 % pozitivně rovněž nevyznívá. Největšími dluhovými skokany za rok 2012 jsou Portugalsko (+15,3 procentního bodu), Španělsko (+14,9) a Kypr (+14,7).

Tato smutná bilance předlužených periferií ostře kontrastuje s německými čísly. Po čtyřech letech má totiž největší evropská ekonomika jako jediná přebytkové rozpočty (+0,2 % HDP). Její pozice velmi důvěryhodného dlužníka v Evropě se tím dále upevňuje a Německo si tak může půjčovat peníze s rekordně nízkými úroky. Je to navíc jedna z mála zemí, která by si dokonce nyní mohla dovolit fiskální expanzi, jež by mohla podpořit růst.

REKLAMA

ČR není ani na jedné straně extrému. S výsledky rozpočtů se na první pohled chlubit sice nemůže (-4,4 % HDP), ale když vezmeme v úvahu vliv církevních restitucí, jsme na –2,5 % HDP, což je podstatně lepší výsledek a dělili bychom se s Rakouskem o deváté nejlepší místo. Při pohledu na vývoj dluhu však až tak spokojeni být nemusíme. Za poslední rok se zvýšil v poměru k HDP o pět procentních bodů na téměř 46 % a je tak skoro dvojnásobný ve srovnání s rokem 2001.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *