CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

21. 05. 2019

0 komentářů

NN Group oznamuje výsledky za první čtvrtletí roku 2019

 

Provozní výsledek hospodaření za první čtvrtletí roku 2019 vzrostl na 468 milionů eur z 313 milionů eur v 1Q18, kdy se NN Group potýkala s negativním dopadem bouře z ledna 2018, zatímco v tomto čtvrtletí těžila z dividendy z nepřímého podílu v někdejší ING Life Korea.

Loading



 

  • Celkový provozní výsledek se zvýšil na 512 milionů eur z 399 milionů eur v prvním čtvrtletí roku 2018.
  • V prvním čtvrtletí roku 2019 se podařilo náklady snížit o 20 milionů eur; celkové administrativní náklady klesly ve srovnání s rokem 2016 o 310 milionů eur.
  • Prodej nových pojištění přepočtený na roční pojistné (ukazatel APE) po očištění o měnové vlivy stoupl oproti 1Q18 meziročně o 72 %, hlavně díky vyšším prodejům v Japonsku a vyššímu objemu skupinových penzijních smluv v Nizozemsku.
  • Kapitálový poměr podle Solventnosti II na úrovni 213 % odráží nepříznivý vývoj v oblasti úvěrových spreadů a úrokových sazeb, odkup vlastních akcií v hodnotě 500 milionů eur i snížení konečné forwardové sazby (UFR), částečně vyvážený tvorbou provozního kapitálu a pozitivním přeceněním vlastního jmění.
  • Hotovost holdingové společnosti dosáhla 2,048 miliardy eur.

Prohlášení generálního ředitele Larda Friese

„Rok 2019 začal pro NN Group dobře – za první čtvrtletí totiž skupina vykázala provozní výsledek 468 milionů eur. Nizozemská životní pojišťovna, nizozemská neživotní pojišťovna a japonská životní pojišťovna zaznamenaly solidní výsledky, zatímco výsledky Insurance Europe, správy aktiv a bankovnictví všechna očekávání nenaplnily. Dosáhli jsme dalšího posunu směrem k našemu cíli snížit náklady o 400 milionů eur do konce roku 2020. V tomto čtvrtletí jsme díky dalšímu zvyšování efektivity snížili administrativní náklady o 20 milionů eur a ke konci prvního čtvrtletí 2019 tak celkový pokles nákladů dosáhl již 310 milionů eur.

O dynamickém obchodním rozvoji skupiny svědčí 72% meziroční nárůst nových prodejů. Přispěly k němu všechny segmenty, ale zejména Japonsko, kde k vyšším tržbám pomohlo úsilí prodejců i očekávání zákazníků ohledně revize daňových pravidel pro produkty firemního životního pojištění (COLI). Společnost NN Investment Partners navíc vykázala kladné čisté toky, a to jak celkově, tak v samotné oblasti obchodu se třetími stranami.

Působíme v silně regulovaném prostředí, a tak se často musíme vypořádat se změnami na místních trzích. Japonský daňový úřad v dubnu zveřejnil návrh na revizi zdanění některých produktů COLI a dále se předpokládají změny v penzijních systémech v Rumunsku a Polsku. S takovým vývojem se dokážeme vyrovnat především díky důkladné znalosti místních trhů a tomu, že se od konkurence odlišujeme neustálými inovacemi našich produktů a služeb, podporou prodeje a také vysoce kvalitními vzdělávacími programy pro naše distribuční partnery.

Naše kapitálová pozice zůstává ke konci prvního čtvrtletí silná, s kapitálovým ukazatelem Solvency II na úrovni 213 % a hotovostí ve výši 2,048 miliardy eur.

V našich investičních rozhodnutích nadále zohledňujeme ESG faktory (ekologie, sociální sféra a governance) a aktivně spolupracujeme s řadou firem v našich portfoliích. Zvyšujeme naši angažovanost v dialogu s výrobci palmového oleje, a tak jsme se spojili s dalšími správci aktiv v Nizozemsku a v prvním čtvrtletí jsme se stali členy kulatého stolu o udržitelném palmovém oleji. Společnost NN Investment Partners dále aktivně upozorňovala různé strany na problematiku změny klimatu, včetně ropných a plynárenských společností.

Do budoucna se chceme především nadále soustředit na integraci různých entit Delta Lloyd a NN v Nizozemsku a Belgii, jakož i na další růst a zvyšování spokojenosti zákazníků prostřednictví inovace a zaměřením na klienta a jeho potřeby. 4. prosince 2019 potom plánujeme pro kapitálové trhy vydat aktualizovanou zprávu o NN Group v Nizozemsku.“

Klíčové výsledky NN Group

v mil. EUR 1Q19 1Q18 Změna  
             
Provozní výsledek 468 313 49,6 %      
Čistý výsledek 512 399       28,4 %  
 

 

Poměr Solventnost II

 

1Q19

213 %

 

4Q18

230 %

 

1Q18

213 %

 

 

 

Insurance Europe

  • Provozní výsledek klesl na 58 milionů eur ze 71 milionů eur v prvním čtvrtletí roku 2018, které ovšem tehdy zahrnovaly příjem 9 milionů eur v jednorázových položkách, zatímco na výsledcích stávajícího čtvrtletí se odrazil dopad penzijních reforem v Rumunsku.
  • Prodej nových pojištění přepočtený na roční pojistné (ukazatel APE) činil po očištění o měnové vlivy 191 milionů eur, což představuje nárůst o 6,9 % oproti prvnímu čtvrtletí roku 2018. Zasloužily se o to hlavně vyšší prodeje životního pojištění v Rumunsku a pojistné smluv nově   získaných firem v Česku a na Slovensku.

Provozní výsledek Insurance Europe klesl ve třetím čtvrtletí roku 2018 na 58 milionů eur ze 71 milionů eur, které ovšem tehdy zahrnovaly příjem 9 milionů eur hlavně z Belgie, zatímco na výsledcích ve stávajícím čtvrtletí se odrazil dopad penzijních reforem v Rumunsku. Získané české a slovenské entity AEGON přispěly k provoznímu výsledku pozitivně v omezené výši v oblasti poplatků, příjmů z pojistného a technické marže, což částečně umazaly administrativní náklady, odložené pořizovací náklady a následné provize.

Investiční marže byla víceméně stabilní na 25 milionech eur.

Poplatky a výnosy z pojistného klesly na 177 milionů eur ze 181 milionů eur v prvním čtvrtletí roku 2018. Výsledek stávajícího čtvrtletí odráží nižší poplatky z penzijního připojištění v Rumunsku i negativní měnové dopady v Turecku. Ty částečně vyvážilo rozšíření portfolia po zahrnutí výše zmíněných akvizicí.

Technická marže vzrostla na 57 milionů eur z 55 milionů eur v prvním čtvrtletí roku 2018, což odráží přínos z výše uvedených akvizic, částečně vyvážený nižší úmrtností.

Nárůst administrativních nákladů a odložených pořizovacích nákladů a následných provizí odráží výše uvedené akvizice.

Čistý výsledek před zdaněním vzrostl na 71 milionů eur z 65 milionů eur v prvním čtvrtletí roku 2018, což odráží negativní goodwill daný výše uvedenými akvizicemi. Částečně ho ovšem umazaly nižší provozní výsledek a nižší přecenění   v Belgii.

Prodej nových pojištění přepočtený na roční pojistné (ukazatel APE) vzrostl na 191 milionů eur ze 186 milionů eur v prvním čtvrtletí roku 2018, a to zejména kvůli vyššímu prodeji životních pojistek v Rumunsku; částečně ho však snížily negativní dopady měnových vlivů v Turecku.

Tisková zpráva NN Group

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *