CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

30. 04. 2019

0 komentářů

Finanční ředitelé českých firem krotí svůj ekonomický optimismus

 

Finanční ředitele českých firem jsou v oblasti ekonomiky méně optimističtější než minulý rok. Podle jejich prognózy proste HDP průměrně o 2,3 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně než loni. Ukázal to průzkum mezi finančními řediteli Deloitte CFO Survey 2019.

Loading



 

Drtivá většina finančních ředitelů se podle průzkumu (98 %) domnívá, že letos opět porostou náklady na zaměstnance. A necelá čtvrtina dotázaných připouští, že jejich oddělení je pouze částečně nebo zcela nepřipraveno na implementaci umělé inteligence.

Od roku 2016 jsme byli svědky neustálého růstu a posilování důvěry finančních ředitelů. Očekávání ohledně budoucího vývoje obchodu a ekonomiky Česka se letos z velké části shodují s výsledky loňskými, ovšem míra optimismu mírně poklesla,“ říká Ladislav Šauer, partner v oddělení auditu, Deloitte.

Více než polovina dotázaných očekává růst ekonomiky v rozmezí 1,6 % – 2,5 %. Ve srovnání s loňskem se podíl těch, co očekávají růst rychlejší (2,6 % – 3,5 %) snížil z 31 % na 22 %. Nezaměstnanost prý setrvá na nízké úrovni. A 9 z 10 finančních ředitelů očekává nárůst cenové hladiny.

„Nárůst cenové hladiny ovlivní dva faktory – jednak pokračující růst mezd, který bude muset řada firem promítnout do cen, a nárůst ceny povolenek CO2, který navyšuje ceny elektřiny a tepla. V opačném směru by měla působit posilující koruna, která bude snižovat dovozní ceny,“ komentuje David Marek, hlavní ekonom Deloitte.
Zdroj : Tisková zpráva Deloitte

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *