CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

25. 04. 2019

0 komentářů

Subjekty:

Češi v loňském roce podnikli více než 5 miliónů cest do zahraničí

 

Češi v loňském roce překonali v počtu zahraničních cest hranici 5 miliónů. Jejich počet tak opět meziročně rostl, tentokrát o 2 %. Analýza UniCredit Bank ukázala, že zatímco zájem o evropské a africké destinace se v jejich souhrnu nemění, Češi více cestují do exotických vzdálených destinací. Počet cest do těchto zemí vzrostl v absolutním vyjádření o 112 tisíc. Důvodem je růst platů a kupní síly Čechů. V osmi z jedenácti Čechy nejnavštěvovanějších zemí bude letos oproti loňskému roku levněji. Nejlevněji je podle analýzy v Turecku, které vystřídalo tradiční Bulharsko, Slovensko je cenově srovnatelné s ČR.

Loading



 

Českým domácnostem loni rostly mzdy nejrychlejším tempem za posledních 17 let. To se odrazilo v zájmu o cestování do zahraničí. Počet cest stoupl o 110 tisíc na celkových 5 038 000, což je podle dostupných údajů nový rekord. Přestože došlo k nárůstu počtu celkových zahraničních cest, zájem o tradiční destinace ochladl.

„Z pohledu českých turistů jsme zaznamenali v osmi nejnavštěvovanějších zemích snížení návštěvnosti, celkem o 48 tis. oproti předloňsku. Počet cest do zemí mimo Evropu a Asii se naopak meziročně zvýšil o 112 tisíc. Vyšší kupní síla Čechů se odrazila nejen v jejich silnějším zájmu o zahraniční dovolené obecně, ale i ve změně jejich orientace směrem ke vzdálenějším a cenově méně dostupným destinacím,“ říká Patrik Rožumberský, ekonom UniCredit Bank.

Turecko je letos v meziročním srovnání vůbec nejrychleji rostoucí destinací. Velmi výhodně totiž vychází i samotná koupě zájezdu. V poměru cena/výkon hledá Turecko jen těžko konkurenci a letos bude spolu s Řeckem nejžádanější destinací pro leteckou dovolenou u moře. Rostoucí platy se celkově pozitivně podepisují na chuti Čechů cestovat. Vidíme, že naši klienti vyrážejí na dovolenou i několikrát za rok a stále častěji objevují vzdálenější exotické destinace, říká Jan Bezděk z cestovní kanceláře Fischer.

Nejcitelněji ušetříme v Tunisku a Turecku

REKLAMA

Loňskou turistickou sezonu výrazně ovlivnilo zvýšení kupní síly české koruny o 7,4 %, která stále těžila z ukončení intervencí Českou národní bankou od dubna 2017. Letos již pro cestovatele tento efekt vyprchal. I tak si Češi v zahraničí polepší, přestože jen nepatrně: kupní síla koruny se zvýšila jen o
0,8 %. Z 13 nejpopulárnějších destinací, kterým se analýza UniCredit Bank věnuje, bude levněji v osmi státech, v jednom stejně draze a ve čtyřech dráž než loni.

„Nejvíce zlevnilo Turecko a Tunisko, o 11, respektive 12 procent. Důvodem je posilování české koruny vůči místním měnám, což se děje již čtvrtým rokem za sebou. V dalších šesti evropských destinacích se kupní síla koruny zvýšila v rozmezí 0,1 až 1 procenta. Nepatrně levněji tak bude ve státech jižní Evropy včetně Chorvatska, ale také v Rakousku a Francii. V Německu nedošlo ke změně, naopak dráž než loni bude letos na Slovensku, v Bulharsku, Maďarsku. Nejcitelněji zdraží Egypt, kde kombinace tradiční vysoké egyptské inflace a vzchopení se místní měny zdraží pro české cestovatele nákupy o
17,3 procenta,“
říká Patrik Rožumberský.

V zahraniční je dráž než doma, nejlevněji je v Turecku

Zajímavá fakta poskytuje statistika vývoje hodnoty „české“ 1000 Kč v jedenácti destinacích, které Češi nejčastěji navštěvují. Na pozici nejlevnější země nově stanulo Turecko, kde si český turista pořídí nákup v hodnotě o 57 % vyšší než doma. Turecko tak vystřídalo dlouholetého lídra Bulharsko, které skončilo na druhém místě. Levněji než doma nakoupíme i v Maďarsku a Chorvatsku. Slovensko se s ČR cenově srovnalo. Ve zbývajících šesti destinacích naopak nákupy prodraží ve srovnání s tuzemskými. Jde tradičně o země západní a jižní Evropy. Největší cenová propast zeje vůči zemím, kam Češi vyráží nejčastěji na poznávací zájezdy. V Německu tratí čeští turisté na každé vydané tisícikoruně 310 Kč, ještě o dalších 40 Kč více si připlatí na dovolené v Rakousku a ve Francii.

REKLAMA

 „Životní náklady v Česku zůstávají stále pod průměrem většiny sledovaných turistických destinací. Pro letošní rok jsou zahraniční pobyty v průměru o 6,6 % dražší než tuzemské. Před loňskou sezónou však byly dražší o 7,4 %,“ doplňuje Patrik Rožumberský.

Podle alternativního pohledu na kupní sílu koruny se z relativně méně vzdálených destinací ukazuje jako cenově nejdostupnější Arménie

Při pohledu na cenová specifika konkrétních měst v rámci dané země se ukazuje, že klíčovou roli v nákladech na pobyt hraje i oblast, do které se vypravujeme. Obecně platí, že nejdražšími jsou přímořské a turisticky nejžádanější oblasti. Naopak hlavní město nemusí být vždy automaticky nejdražší. To ovšem neplatí pro Bulharsko, kde v hlavním městě Sofii tratíme ve srovnání s nákupem v přímořském Burgasu 125 Kč. Významnými regionálními cenovými rozdíly ve výši až 30 % se vyznačuje Španělsko. V Itálii pozorujeme málo překvapivý jev, kdy stoupá cenová hladina ve směru z jihu na sever. Ve Francii je pak citelný rozdíl mezi přístavním městem Marseille a Paříží. V Rakousku se ukazuje jako dražší než hlavní město Vídeň například lyžařské centrum Innsbruck.

„Nejdražšími destinacemi v Evropě podle statistik je švýcarský Curych, kde se hodnota české tisícikoruny rovná 346 Kč, následují severoevropské metropole Oslo, Kodaň a dále Lucemburk s Londýnem,“ doplňuje Patrik Rožumberský.

Koho láká exotika a je ochoten si připlatit za dražší letenku, může levněji než v tuzemsku pobývat například na indonéských ostrovech, ale také v Thajsku, zejména když zavítá do oblasti Chiang Mai v severní části země. Pobyty v Thajském zálivu se z pohledu nákladů liší podle vybrané destinace, Bangkok je jednoznačně nejdražší oblastí regionu. Pokud by Češi chtěli na zahraniční dovolené v porovnání s tuzemskou skutečně ušetřit, mohou vyrazit do stále ještě méně turisticky rušné Arménie. V Jerevanu totiž dokážeme pořídit nákup o třetinu výhodněji než doma.

Zapomeňte na hotovost, vše vyřídíte s kartou

Ve většině států, kde Češi tráví svůj volný čas a dovolené, lze vystačit bez komplikací s platební kartou a drobnou lokální hotovostí. Odpadají tak rizika spojená s možnou krádeží většího obnosu peněz, nebo nevýhodné kurzy, na kterých můžeme v zahraničí tratit.

 „Ve vyspělých částech světa jako je Evropa a severní Amerika, můžeme většinou pohodlně zaplatit kartou. Při platbě navíc získáme často výhodnější kurz než ve směnárně. Ideální je se před cestou vybavit kreditní a debetní kartou. Kreditku využijeme především tam, kde obchodník vyžaduje garanci či zálohu, jako například u hotelů nebo v půjčovnách aut. Debetní karta je zase ideální pro výběry hotovosti z bankomatů či pro platby u obchodníků,“ říká Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank a dodává: „Při pobytu za hranicemi mohou naši klienti využít výhod U konta od UniCredit Bank. Při splnění jednoduché podmínky měsíčního kreditního obratu 12 000 Kč mohou vybírat ze všech bankomatů doma i v zahraničí zdarma.“

Při cestách do rozvojových států a exotických destinací se i nadále doporučuje mít se sebou dostatečnou hotovost, a to v eurech, dolarech nebo librách. Jde o univerzální světové měny, které je snadné téměř v jakékoliv cílové destinaci vyměnit za místní peníze.

Finanční desatero každé uvědomělého cestovatele:

  1. Nepotřebujete větší obnos hotovosti. Zejména v Evropě je možné využívat výhod platby kartou a výběru z bankomatů, se kterými získáte výhodnější kurzy než ve směnárnách.
  2. Pokud přeci vyrážíte na cestu s větší hotovostí, rozdělte si ji a noste peníze uschované na více místech.
  3. Využijte výhod, které Vám nabízejí debetní i kreditní karty a mějte obě při sobě. U plateb vyžadující depozit, tak obchodník nebude zbytečně blokovat Vaše osobní finanční prostředky.
  4. Kreditku využijte při rezervacích a platbách v obchodech, s debetkou můžete pohodlně vybírat finanční prostředky z bankomatů.
  5. Pokud si nejste jisti místem výběru z bankomatu, nebo místem platby, neriskujte a jděte jinam.
  6. V případě, že vám bankomat nevydá při výběru peníze, spojte se okamžitě s nejbližší pobočkou banky nebo místní policií.
  7. Ukradenou, či ztracenou kartu, stejně jako zapomenutý PIN řešte obratem se svou bankou. Pro tyto účely slouží bezplatná infolinka jejíž číslo si před cestou uložte.
  8. Je častým pochybením věřit, že se mi během cesty nic nestane. Nezapomeňte se proto před cestou pojistit a v případě potřeby využít i výhod pojištění karty.
  9. U konto od UniCredit Bank nabízí při splnění jednoduché podmínky, výběr z bankomatů po celém světě bezplatně a jistotu, že při placení kartou máte nejvýhodnější kurz.
  10. Naplánujte si výdaje předem, ať na dovolené nemusíte myslet na peníze a můžete klidně relaxovat. A pokud plánujete dovolenou s předstihem, můžete sledovat kurz měny a peníze směnit ve chvíli, kdy se to vyplatí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

lex voucher

Ochrana pro cestovky končí. Za nevybrané vouchery musí vrátit peníze

Foto: Shutterstock Pouze do konce srpna budou cestovní kanceláře pod ochranou podle kontroverzního zákona nazývaného Lex Voucher, který byl loni přijat ke zmírnění dopadů koronaviru na odvětví cestovního ruchu. Posledním srpnovým dnem končí ochranná doba a nevyužije-li zákazník možnosti náhradního zájezdu do 31. srpna, cestovka musí vrátit […]

Text: Veronika Hejná

16. 08. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *