CZK/€ 24.995 -0,12%

CZK/$ 23.189 -0,41%

CZK/£ 29.176 -0,21%

CZK/CHF 25.620 -0,19%

08. 04. 2019

0 komentářů

Nezaměstnanost (Podíl nezaměstnaných osob) – březen 2019

 

Podíl nezaměstnaných osob v březnu vzhledem k pozitivním sezonním faktorům poklesl na 3,0 % z únorových 3,2 %. V březnu se pravidelně začínají rozjíždět sezonní práce ve stavebnictví a v zemědělství. V souhrnu zůstává situace na domácím pracovním trhu i v březnu příznivá, a to navzdory evidentnímu zpomalení aktivity ve zpracovatelském průmyslu a negativním signálům z německé ekonomiky.

Loading



 

Domácí pracovní trh je za vývojem ekonomiky mírně opožděn a teprve během jarních měsíců lze očekávat, že se aktuálně nižší aktivita ve zpracovatelském průmyslu začne projevovat i do statistik trhu práce. V tuto chvíli se jeví poměrně pravděpodobně, že během jara bude dále zpomalovat tvorba nových pracovních míst. Co se týká nezaměstnanosti, konkrétně podílu nezaměstnaných osob, tak ten bude i nadále setrvávat v blízkosti historických minim pod hladinou 3 %. Nová pracovní místa již však nebude v tak silném měřítku generovat zpracovatelský průmysl, kde dochází ke zpomalení ekonomické aktivity.

Tempo růstu volných pracovních míst v posledních měsících zpomaluje, což je dobře patrné na čtvrtletních datech. Konkrétně v březnu však nabídka volných pracovních míst solidně vzrostla o 1,9 % meziměsíčně, když přibylo 6,2 tis. nových míst. Březen tak dále rozevřel široce otevřené nůžky mezi nabídkou volných pracovních míst (v březnu 339,3 tis.) a počtem nezaměstnaných (v březnu 227,1 tis.).

Struktura volných pracovních míst se v březnu nijak významně nezměnila. I nadále převažuje poptávka po méně kvalifikovaných pracovnících jako jsou montážní dělníci či pomocní pracovníci ve výrobě a ve stavebnictví. Vysoká poptávka zůstává ze strany firem i po řidičích nákladních vozidel, svářečích či skladnících.

Předchozí roky byly ve znamení setrvalého poklesu nezaměstnanosti a rychlé tvorby nových pracovních míst. V letošním roce již žádný výraznější pokles nezaměstnanosti očekávat nelze a v souhrnu za celý letošní rok se podíl nezaměstnaných osob bude nacházet zhruba na úrovni 3 %. Během 2. a 3. čtvrtletí se postupně zastaví i tvorba nových pracovních míst. Žádný dramatický úbytek volných pracovních míst jako na přelomu let 2008 a 2009 však zatím rozhodně neočekávám.

REKLAMA

Miroslav Novák
Analytik Akcenta

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *