CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

03. 04. 2019

0 komentářů

Rekordní investice v české ekonomice

 

Určitě by bylo zajímavé věnovat se dynamice přípravy na brexit, avšak vzhledem k tomu, že kromě aktuálního avíza další žádosti o prodloužení doby odchodu Británie z Unie s otevřením všech dřívějších možností včetně ne-brexitu se nic nového vlastně neodehrálo, věnujme pozornost spíše zprávám z tuzemské ekonomiky. A tou hlavní bylo včera další zpřesnění odhadu HDP za poslední kvartál roku a zveřejnění podrobností o chování jednotlivých sektorů v našem hospodářství.

Loading



 

V první řadě šlo tedy o samotnou úpravu HDP, který podle nejnovějších dat rostl loni o něco pomaleji, než se doposud uvádělo. Zatímco předběžný odhad hovořil o zrychlení mezikvartálního růstu na 1 %, první odhad snížil toto tempo na 0,9 % a včera zpřesněný na 0,8 %.

V meziročním srovnání jsme se dostali z 2,9 % na 2,6 %, což samozřejmě není až takový rozdíl, který by měl vzbuzovat otázky. Stejně tak zásadní nebylo ani přehodnocení celoročních tří procent na 2,9 %. Nakonec jde už jen o stará čísla, která vůbec nic neříkají o tom, v jaké kondici je česká ekonomika nyní. Přesto nějaké zajímavé momenty v detailních datech najít můžeme.

Tím nejzajímavějším je fakt, že loňský rok byl rekordním z pohledu celkových investic, ale rovněž investic nefinančních podniků, které ještě pod tíhou zakázek a nedostatku zaměstnanců musely více peněz nasměřovat do nových technologií. K výraznějšímu investičnímu úsilí se vzepnul i veřejný sektor, který v tomto směru utratil třetí nejvyšší částku za posledních dvacet let. I když jde jen o „nominální“ o inflaci neupravená data, je to pozitivní obrat po delším půstu, který může brzy dostat další impuls v podobě potřeby vyčerpat dosud nevyčerpané peníze z pomalu končícího rozpočtového období EU nebo taky ránu ve formě úspor k udržení naplánovaných rozpočtových deficitů.

Z dalších zajímavých momentů posledních čísel lze uvést relativně vysokou ziskovost nefinančních firem pohybující se okolo 47 %, což je sice vinou vyšších mzdových nákladů pět procentního bodů pod úrovní roku 2007, ale stále výrazně nad evropským průměrem. A úspěšným byl loňský rok i pro domácnosti, jejichž reálné příjmy rostly nejrychleji od vstupu ČR do EU (o 4,7 %). Může to vypadat sice dramaticky, nicméně s dlouhodobým průměrem 1,9 % to rozhodně nic moc neudělalo. A s výsledky za rok letošní už nejspíše také ne.

REKLAMA

Petr Dufek, analytik ČSOB

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *