CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

04. 02. 2019

0 komentářů

Týden ve znamení ČNB – těsné rozhodnutí pro stabilitu sazeb

 

V uplynulém týdnu vyslal Fed jasný holubičí signál, který možná ještě ne všichni investoři dobře strávili. Dolar se nejprve dostal pod výrazný tlak, ale pak jako by zaváhal. Obrat v komunikaci Fedu byl přece jen příliš ostrý a v tomto týdnu tak hodně pozornosti přitáhne řada centrálních bankéřů z Fedu (Bullard, Powell), kteří budou pravděpodobně trochu do vysvětlovat…

Loading



 

Na domácí scéně bude středem pozornosti ČNB. Na tu sice Fed nemá historicky skoro žádný přímý vliv, obrat v měnové politice ale může být podobný. Poslední výroky nového centrálního bankéře Tomáše Holuba (který je nejblíž přípravě nové prognózy) ukazují, že i v ČNB začínají brát vážněji rostoucí externí rizika a především poslední várku velice slabých čísel z Německa.

Čtvrteční jednání tedy bude hodně napínavé a výsledek těsný. Lehce se kloníme k názoru, že centrální banka nakonec z opatrnosti rozhodne sazby i tentokrát ponechat beze změny. Na rozdíl od Fedu to ovšem bude interpretovat spíše jako taktické vyčkávání na další příležitost sazby zvýšit a přiblížit k “normálnějším úrovním” – ty pro ČNB leží pravděpodobně lehce pod 3 %. Je však otázkou, kdy a zda vůbec k tomu ještě dostane příležitost.

Pokud v únoru ponechá sazby beze změny, bude na dalších zasedáních minimálně v prvním pololetí pravděpodobně svědkem dalšího zpomalování české ekonomiky. I když mzdy porostou dál rychle a koruna zůstane relativně slabá (domácí inflační tlaky silné), může být nakonec těžké pro růst sazeb zvednout ruku. Leda, že by se za hranicemi v Německu začala situace stabilizovat a negativní stopa slabé Číny a brexitu v tamních číslech zanechávala menší otisk. Podle prvních lednových podnikatelských nálad to zatím na žádný obrat k lepšímu nevypadá.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Patria Finance

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Blíží se „breakout“ bitcoinu?

Cena bitcoinu měla obtížný začátek měsíce, kdy se propadla až o 9 % na minimum 64 500 USD. Tento pokles se shodoval s růstem výnosů státních dluhopisů a amerického dolaru, jak po zveřejnění některých silnějších než očekávaných ekonomických údajů vychladly naděje investorů na červnové snížení sazeb.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *