CZK/€ 25.005 +0,04%

CZK/$ 23.223 +0,15%

CZK/£ 29.136 -0,14%

CZK/CHF 25.597 -0,09%

25. 01. 2019

0 komentářů

Evropská centrální banka hraje o čas

 

ECB včera ponechala všechny nástroje monetární politiky nastavené stejně a pokračuje v průběžných reinvesticích dluhopisů z programu kvantitativního uvolňování, které následovaly „po delší době po prvním zvyšování úrokových sazeb“. Další růst sazeb pravděpodobně nepřijde dříve než v létě roku 2019.

Loading



 

Na tiskové konferenci předseda Draghi diskutoval o rizicích, která ovlivňují výhled na růst. To je důležitá změna oproti předchozímu „vyváženému“ hodnocení. Dopad politik této změny nebyl zatím oznámen, ačkoli nové dlouhodobější refinanční operace (TLTRO) už zjevně zmínila řada úředníků. To jasně ukazuje, že můžeme očekávat oficiální oznámení TLTRO na březnové schůzce, kdy budou nové prognózy zaměstnanců ECB pravděpodobně potvrzovat větší rizika poklesu.

Draghi potvrdil, že si ECB vezme na posouzení růstových rizik více času. Při dotazování na negativní dopady záporných sazeb naznačil, že tyto dopady jsou u čistých úrokových marží kompenzovány jinými pozitivními efekty. Proto nevidí dobrý důvod pro případný jednorázový „technický“ růst, o kterém se diskutovalo v posledních týdnech na trhu. Ponechal tuto diskusi ale otevřenou pro budoucí období.

Reakce trhu na všechno výše uvedené nebyla dramatická, ale více či méně v souladu s tím, co investoři v posledních několika týdnech vnímali. Německé vládní dluhopisy pokračovaly v předchozím trendu a přesunuly se do poněkud vyšších cen / nižších výnosů. Euro poněkud oslabilo, zatímco evropské akcie měly zisky.

Anna Stupnytska, globální ekonomka Fidelity International

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *