CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

22. 01. 2019

0 komentářů

Subjekty:

U pojistných podvodů opět převládají podvody v pojištění vozidel

 

V roce 2018 prověřovali vyšetřovatelé v Kooperativě 1013 podezřelých pojistných událostí, což je výrazně méně než v roce 2017, kdy se jednalo o 1625 případů. „Pojistný podvod se nám podařilo prokázat v 623 případech. Celková uchráněná hodnota dosáhla částky 190 milionů Kč, tedy obdobné úrovně jako v roce 2017, kdy se nám podařilo uchránit 193 milionů Kč“, představuje vývoj pojistných podvodů Zdeněk Macháček, ředitel Úseku Bezpečnosti v pojišťovně Kooperativa.

Loading



 

Oproti předchozím letům, kdy mezi podvody kralovalo pojištění osob, se nyní do popředí opět dostává pojištění motorových vozidel. „Celkem jsme letos u motorových vozidel odhalili 279 podvodů, což představuje 45% podíl z celkového počtu. Vloni to bylo 42 %. V oblasti životního a úrazového pojištění, které je z pohledu pojistných podvodů druhou největší skupinou, to bylo 248 podvodů, tedy 40 % z celkového počtu“, upozorňuje na růst podvodů u motorových vozidel Zdeněk Macháček.

Nejčastěji se zde vyšetřovatelé Kooperativy setkávají s fingovanou dopravní nehodou nebo „poupraveným“ popisem nehodového děje. A mnohdy se tak děje u lidí se společnými zálibami.

„V jednom z případů, který šetřili naši detektivové, měli dva naši klienti nejenom společnou lásku k „bavorské“ značce, ale také chuť získat neoprávněně pojistné plnění. Předem si proto opatřili poškozené díly ke stejnému modelu vozidla, které oba vlastnili. Tyto díly pak opakovaně montovali na své vozy a předstírali, že nabourali a vozidlo poškodili. Díky precizní práci našich detektivů se podařilo prokázat, že poškozené díly byly na obou vozidlech stejné a nehody byly pouze fingované“, představuje ukázkový podvod Zdeněk Macháček.

Z regionálního hlediska je nejhorší situace v Ústeckém kraji, kde Kooperativa prokázala 139 podvodů. Následuje Praha, kde se jednalo o 124 podvodů. K nejklidnějším regionům z hlediska pojistných podvodů patří Královéhradecký kraj, Zlínský kraj a Vysočina, kde se Kooperativě podařilo odhalit 9, respektive po 10 pojistných podvodech.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *