CZK/€ 24.995 -0,12%

CZK/$ 23.189 -0,41%

CZK/£ 29.176 -0,21%

CZK/CHF 25.620 -0,19%

18. 12. 2018

0 komentářů

Komodity investory přitahují, přesto sázka na ně mnohým nevychází

 

Ceny většiny  investičních komodit klesají nejen v posledním roce, ale i za období pěti let. Investorům nevyšla sázka na zlato (roční pokles ceny o 6 %, resp. o 7 % za pět let), ale třeba ani na platinu ( -9 %, resp. –41 %). Překvapivě klesá dlouhodobě (5 let) i krátkodobě (1 rok) také cena potravinových komodit, jakými jsou například cukr (-17 %, resp. -29 %) nebo vepřové maso (-8 %, resp. -37 %). Vyplývá to z analýzy vývoje cen komodit obchodovaných i formou cenných papírů na globálních kapitálových trzích, kterou uskutečnila společnost xPartners.

Loading



 

Za poslední rok (listopad 2017/2018) se z hlavních komodit nejvíce propadla cena stříbra (-17 %), pomerančové šťávy (-17 %), cukru (-17 %), kávy (-14 %) a zemního plynu (-12 %). Dlouhodobě největší pokles – od 11/2013 do 11/2018 – zaznamenala již zmíněná platina (-41 %), pak vepřové maso (-37 %), ropa Brent (-36 %) a opět i stříbro (-31 %) a cukr (-29 %).

Naopak ziskové z hlavních komodit bylo krátkodobě i dlouhodobě jen paládium. Kdo mu věřil už před pěti lety, ten dnes vydělal více než sto procent původní investice (106 %). Také za poslední rok šla hodnota tohoto cenného kovu nahoru, a to o 12 %.

Podle Olívie Lacenové, hlavní analytičky xPartners, nelze špatnou investiční výkonnost komodit zevšeobecňovat. „Například za poklesem cen ropy jsou nadbytečné dodávky. A když Washington nedávno udělil výjimky osmi největším odběratelům Íránu, na trhu se ocitl další přebytek komodity. Ten ještě zvýšily narůstající zásoby v USA, podporované politikou prezidenta Trumpa, který chce ceny ‚černého zlata‘ držet nízko,“ míní Olívia Lacenová.

Oproti tomu v případě drahých kovů podle ní sehrály svou roli akciové trhy, na kterých posledních pět let vládl převážně optimismus. A akcie se zpravidla pohybují opačným směrem než komodity.

REKLAMA

„Oproti tomu cena kakaa klesala kvůli nárůstu dodávek od největších producentů ze západní Afriky a Jižní Ameriky. Také v případě cukru stojí za vývojem obrovský růst nabídky, a to díky zrušení kvót,“ doplňuje Olívia Lacenová.

U potravin se vývoj může zdát překvapivý i proto, že se nepotvrzují katastrofické scénáře o nedostaku jídla pro rostoucí populaci naší planety. „Globální potravinová krize je otázkou budoucnosti v řádu desítek let, zůstává tedy na úrovni hypotézy. Proto ji trh v ceně komodit zatím nezohledňuje,“ vysvětlila Olívia Lacenová a dodala: „I když cena kukuřice, která je nejvíce používanou zemědělskou komoditou v potravinářství, poslední rok vzrostla o 7 procent, dlouhodobě její cena klesá. Také většina dalších potravinových komodit na ceně ztrácela. Pokud by ale skutečně nastala potravinová krize, nedostatek nabídky by způsobil mnohem strmější nárůst cen jednotlivých potravin v krátkém časovém horizontu.“

Tisková zpráva xPartners

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *