CZK/€ 24.995 -0,12%

CZK/$ 23.189 -0,41%

CZK/£ 29.176 -0,21%

CZK/CHF 25.620 -0,19%

06. 09. 2018

0 komentářů

Průmysl překonal očekávání

 

Největšímu tuzemskému odvětví – průmyslu – se dařilo v i červenci. Nejenže průmyslové podniky výrazně navýšily výrobu, ale rychle se zaplňovaly i jejich zakázkové knihy.

Loading



 

Růst průmyslové produkce byl v červenci ještě vyšší, než jsme očekávali. Výroba se meziročně zvýšila o 10,3 %, respektive o 6,7 % po vyloučení jednoho pracovního dne navíc. Jak uvádí statistický úřad, dařilo se všem průmyslovým oborům, nicméně určitou roli mohla sehrát i nižší srovnávací základna. Nejvyšší měrou však k růstu přispěla energetika, výroba kovových výrobků a jako již téměř vždy – výroba automobilů.

Průmysl vstoupil do nového čtvrtletí ve velmi dobré kondici a nové objednávky naznačují, že příznivé výsledky můžeme od tohoto odvětví očekávat i nadále. O výrazný nárůst zakázek (+11,2 %) se tentokrát zasloužily především automobilky, výrobci elektroniky a kovových výrobků.

Jak už dříve vyplynulo z indexů nákupních manažerů, růst zakázek pokračoval nejspíše i v srpnu, navzdory naplněným kapacitám a nedostatku zaměstnanců, který je v letošním roce největší překážkou pro ještě svižnější růst výroby. Zaměstnanost v průmyslu dále roste a napomáhá k tomu i rychlé navyšování mezd, které však firmy povětšinou nemohou plně kompenzovat v cenách své produkce.

Nejnovější čísla z průmyslu potvrzují výbornou kondici české ekonomiky i na začátku třetího čtvrtletí letošního roku. Spolu s dalšími výsledky proto mohou posloužit jako podpůrný argument pro pokračování normalizace úrokových sazeb ze strany centrální banky.

REKLAMA

Petr Dufek
ČSOB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *