CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

10. 05. 2018

0 komentářů

Překvapivě silná inflace posunula korunu pod 25,50 CZK/EUR

 

Inflace v dubnu zrychlila na 1,9 %, zatímco meziměsíční nárůst cenové hladiny dosáhnul 0,3 %. Za tím stojí podle našeho výpočtu zejména jádrová složka inflace. Jádrové ceny se podle našeho výpočtu zvýšily o 0,5 % meziměsíčně a v meziročním srovnání jsou o 2,1 % vyšší. 

Loading



 

Inflace cen pohonných hmot zmírnila svůj propad. Pouze ceny potravin pokračují ve svém pádu. Meziměsíčně se snížily o 0,6 %. Současná inflace je plně v souladu s květnovou předpovědí ČNB, ale překonala všechna trží očekávání. Koruna tak na zveřejnění dnešních čísel reagovala výrazným posílením pod 25,50 CZK/EUR.

Inflace spotřebitelských cen bude v průběhu dalších měsících pomalu zrychlovat. V nadcházejících měsících by se měla dostat přes dvě procenta. V závěru roku však znovu zvolní a dostane se pod cíl ČNB. Její další zrychlení přijde až na začátku příštího roku.

Stále zřetelněji by se v cenách měl projevovat mzdový růst a ani současný vývoj kurzu koruny nebude cenám v dalším zvyšování tolik bránit. Inflace i přes své dubnové překvapení zůstává těsně pod cílem centrální banky. I proto letos očekáváme už pouze jedno zvýšení sazeb, a to v listopadu. Díky růstu jádrové inflace se však zvyšuje pravděpodobnost, že sazby porostou již v srpnu. V příštím roce by pak růst sazeb měl pokračovat.

VIKTOR ZEISEL
Komerční banka

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *