CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

04. 04. 2018

0 komentářů

Výsledky české ekonomiky se neustále vylepšují

 

Nikoliv o 5,1 % nebo následně o 5,2 %, ale o 5,5 % rostla česká ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku. Tak se dá zjednodušeně zhodnotit nová várka zpřesňujících údajů, které včera vydal statistický úřad, když přehodnotil růst investic a vládní spotřeby nahoru.

Loading



 

Zpřesnění údajů přineslo i vylepšení celkových výsledků české ekonomiky za rok 2017. Růst českého hospodářství za celý loňský rok tak dosáhl 4,6 % a podílela se na něm především spotřeba domácností následovaná investicemi a zahraničním obchodem.

Na nabídkové straně zůstal růst ekonomiky především v režii zpracovatelského průmyslu, kterému sekundovala odvětví služeb jako obchod, doprava, ubytování a pohostinství, finanční služby a profesní služby. Podíl stavebnictví a zemědělství na ekonomickém růstu zůstal i v roce 2017 marginální.

Celkově pozitivní obrázek české ekonomiky však nedotváří pouze zpřesněná data, ale i nové podrobnosti o vývoji v jednotlivých sektorech ekonomiky, zejména pak o podnikovém sektoru. I když v loňském roce se už nefinanční podniky musely vypořádávat s vyššími mzdovými náklady, jejich hrubý zisk vzrostl o 4 %. Vzhledem k tomu, že míra zisku (poměr zisku na přidané hodnotě) poklesla jen symbolicky pod 50 %, zůstaly tuzemské podniky i nadále jedněmi z nejziskovějších v rámci celé EU.

Současně byly i v loňském roce ochotné výrazně investovat, a tak se jejich míra investic udržela těsně pod hranicí 30 %, a to neznamená nic jiného, než že na jednu korunu vytvořené přidané hodnoty připadají investice v objemu 29 haléřů. Jde rovněž o pozitivní výsledek, který navíc slibuje rozšíření výrobních kapacit nebo alespoň nahrazování zaměstnanců, kterých se firmám stále více nedostává.

REKLAMA

Pokud bychom se měli ještě letmo podívat i na spotřebitele, tak jim loňský rok přinesl nejvyšší růst nominálního disponibilního příjmu za posledních devět let. Po zohlednění inflace si polepšili o 3 %, tedy podobně jako v roce 2014. Na rozdíl od předchozích let jsou však domácnosti tentokrát naladěné na vlnu spotřeby a o to méně spoří.

Těžko hledat na loňských číslech něco vyloženě negativního, když dokonce i vládní sektor začal (konečně) o něco více investovat.

Petr Dufek, analytik ČSOB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *