CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

06. 10. 2017

0 komentářů

Pokles volných pracovních míst v USA vzal akciím vítr z plachet

 

Evropské akcie jako celek během páteční seance podle indexu Stoxx 600 ztrácí zhruba třetinu procenta. Ranní údaje o německých továrních objednávkách, které výrazně předčily očekávání, pomohly v dopoledních hodinách k růstu německého indexu DAX o 0,2 %.

Loading



 

Odpolední statistiky z amerického trhu práce byly zklamáním zejména z pohledu počtu volných pracovních míst, ostatní údaje (míra nezaměstnanosti, hodinové výdělky) spíše překvapily pozitivně. Trhy si však z čísel vzaly pouze první jmenované a v reakci klesly o několik desetin procenta. DAX vymazal dopolední zisky a klesl o 0,1 % pod úroveň včerejšího zavíracího kurzu. I tak se ale nevzdává a aktuálně opět přidává na síle. Při pohledu na celý týden si německý parket polepšil o více jak jedno procento, v případě indexu Stoxx 600 se zisk pohybuje na úrovni 0,4 %.

Celotýdenní růst amerického indexu S&P 500 se na začátku dnešního obchodování po zmíněných ukazatelích zastavil. Index prozatím umazává 0,2 % a zisk za celý týden dosahuje 1,1 %.

Pražský parket zakončil poslední seanci tohoto týdne v kladné nule, když před závěrečnou aukcí ještě rostl o čtvrt procenta. Nejsilnějším tahounem byly akcie Erste, které přidaly 1,8 %. Hned v závěsu je následovaly akcie nápojářské skupiny Kofola s 1,7% růstem. Textilka Pegas obsadila třetí místo, když její akcie přidaly 0,9 %. Zisky těchto akcií kompenzovaly ostatní. Z nich se nejhůře dařilo O2 Czech Republic, které přišlo o 1,4 %, a Komerční bance (-0,7 %). Zobchodovaný objem v hlavní části přesáhl 600 mil. CZK. V celém týdnu si index PX polepšil o 1,2 %.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *