CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

Text: Roman Koděra

14. 07. 2017

0 komentářů

Hra o trůny pokračuje

 

Spuštění 7. série seriálu Hra o trůny na HBO může rozhodnout o budoucnosti akcií Time Warner. Za pozornost ovšem bude stát sledovat i akcie automobilky Deimler po rozjetí kauzy Dieselgate 2.0. A z českých akcií? Do budoucna slibný může být přemet O2.

Loading



 

Na začátku měsíce odstartovala Tour de France a hned od úvodní časovky se stala pohromou favoritů. Nejprve tour opustil Alejandro Valverde, kterého následoval Peter Sagan. Král sprintu a bodovacích závodů (čtyřnásobný vítěz zeleného trikotu a úřadující mistr světa) byl diskvalifikován za manévr, který poslal k zemi Marka Cavendishe a ostatní borce. Víkendové drama přineslo další pády a v pelotonu chybí též Richie Porte, Garaint Thomas a Rafael Majka. Pádům se nevyhnul ani Alberto Contador. Černí jestřábi (tým Sky) se letos oblékli do bílé a Chris Froom si brzy po startu oblékl žlutý trikot. Do Paříže je ještě daleko a rozhodně to není nuda. Kdo usedne na trůn, ještě není rozhodnuto. Fenomenální výkony předvádí Marcel Kittel, který z pěti hromadných dojezdů všechny vyhrál.

Hra o trůny je populární fantasy série, ve středu stanice HBO odstartovala její 7. sérii. Fanoušci netrpělivě čekají na její pokračování a kromě děje na obrazovce se rozbíhá bitva o diváka a pomyslný trůn sledovanosti. HBO patří do skupiny Time Warner a kabelové televize čelí obrovské konkurenci ze strany Amazonu a Netflixu, a tak i z tohoto důvodu bude výsledek diváckého zájmu sledován velice bedlivě investory.

Co však investory zajímá ještě více je hra o úrokové sazby. Do té se jako poslední přihlásila Bank of Canada, která se zařadila po bok Fedu a ve středu poprvé od roku 2010 zvýšila úrokové sazby (éra záchranné politiky centrálních bank je u konce).

Vzhledem k tomuto kroku bylo včerejší vystoupení šéfky Fedu před Kongresem velice důležité. Pro mnohé bylo nakonec možná zklamáním, protože se defacto nedozvěděli nic nového, ale pro ty, kteří umějí číst mezi řádky to možná znamenalo, že je připravena se vzdát svého trůnu. Ano, včerejší a dnešní vystoupení Jannet Yellenové jsou její poslední v Kongresu před vypršením mandátu v lednu 2018. Proto by se pozorný čtenář a investor měl zajímat o to, kdo bude „novým panovníkem“.

REKLAMA

Trh možná již něco tuší, a proto je výnos 10letého dluhopisu na 2,3 % i přes čtyři zvýšení ze strany Fedu. A opět je tu otázka, kdo tedy nahradí šéfku Fedu? Pokud bych si mohl přihodit, tak bych si vsadil na Neela Kashkariho, který je nejnovějším členem Fedu. Je jediným, který se nechal slyšet, že se ekonomika má nechat rozběhnout, a až poté zvyšovat sazby. A přesně to chce administrativa prezidenta Trumpa slyšet. Je to nejspíš i důvod, proč Jannet Yellen pravděpodobně svůj post neobhájí.

Zajímavé dění je i na trzích, když automobilový sektor dnes ovládla Dieselgate 2.0 a po koncernu VW se do problémů dostává konkurenční Daimler. V případě výraznějšího poklesu cen akcií (pamětníci se mohou podívat na grafy VW) se vyplatí tento titul sledovat. Na domácím trhu se naopak vyplatí nadále sledovat akcie O2, které se na konci června ocitly na hranici 270 Kč a necelé dva týdny poté jsou opět na 282 Kč.

Léto drží své žezlo pevně. To, že se v Čechách trochu ochladilo, berte jako příjemnou přestávku.

Autor je ředitel Treasury Banky CREDITAS.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *