Pátek 24. září. Svátek má Jaromír.

Zprávy z EU o zrušení roamingu poslaly akcie O2 dolů

Investice 02.02.2017 | 17:18 0 Komentářů

Evropské akciové trhy dnes oscilují okolo včerejších zavíracích úrovní. Index Stoxx 600 před koncem dnešního obchodování mírně posiluje o 0,3 %, když hlavními dnešními tahouny jsou technologické tituly, které přidávají 1,8 %. Sektor nastartovaly dobré výsledky Applu a Facebooku za oceánem. V Evropě pak táhnou technologický sektor akcie společností Dassault Systemes, Nokia a SAP, které posilují o 6,2 %, 5,6 % a 1,8 %. Daří se i utilitám a výrobcům spotřebního zboží, které přidávají k 1 %. Od větších zisků brzdí index Stoxx 600 především farmaceutické společnosti, jejichž akcie ztrácí 0,9 %. Za poklesy celého sektoru stojí především neuspokojivé výsledky dánské Novo Nordisk a švýcarské Roche, jejichž akcie oslabují o 6,7 a 1,4 %.

Americké akcie v úvodu obchodování mírně ztrácí, když všechny tři hlavní akciové indexy oslabují do 0,1 %. Investoři zřejmě čekají na další pozitivní impulsy, jak z trhu práce, tak od presidenta USA.

Pražská burza si vyšlápla proti proudu a na rozdíl od ostatních parketů ve střední a východní Evropě dnes posílila o 0,3 %. Nejvíce se o to zasloužily akcie Moneta Money Bank, které ve výrazně vyšším objemu oproti ostatním emisím, dnes posílily o 1,4 %. Investoři zřejmě začali zaujímat pozice před očekávaným zvýšením váhy Monety v indexu MSCI pro Českou republiku, jehož přepočet je naplánován na 9. února. K Monetě se dnes přidaly i ostatní dvě banky, Komerční banka s 1,1 % a Erste s 0,6 %. Z nebankovních sektorů rostly akcie výrobci netkaných textilií Pegas Nonwovens (+1,1 %) a elektrárenské ČEZ (+0,2 %). V dnešní seanci se nedařilo především akciím nápojářské skupiny Kofola, jejíž akcie odevzdaly 2 %, následované tabákovou skupinou Philip Morris s –1,1 %. Další špatné zprávy, tentokrát z Evropské unie, o zrušení roamingu, poslaly akcie O2 dolů o 0,8 %. Ztrácely dnes i mediální CME (-0,9), Unipetrol (-0,7 %), likérka Stock Spirits (-0,6 %) a rakouské pojišťovací skupiny VIG (-0,3 %).

RICHARD MIŘÁTSKÝ
Akciový analytik