CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

19. 04. 2017

0 komentářů

Rozdíl mezi výnosem českých a německých dluhopisů je největší od roku 2012

 

V posledních týdnech se výrazně zvětšil rozdíl mezi výnosem desetiletého českého státního dluhopisu a jeho německým protějškem. Zatímco český dluhopis v současnosti vynáší zhruba 0,90 procenta, výnos německého dluhopisu klesl na pouhých 0,17 procenta. Rozdíl výnosů tak činí téměř tři čtvrtiny procentního bodu, což je nejvíce od roku 2012. Ještě v letošním lednu byl přitom výnos desetiletých dluhopisů prakticky shodný, na pár dnů byl výnos toho českého dokonce nižší.

Loading



 

Rozdíl mezi výnosy dluhopisů (prémie pro investory oproti německým výnosům) se v Evropě považuje za jedno z měřítek důvěryhodnosti státu a jeho závazků. Ideálním stavem je co nejmenší rozdíl oproti výnosům německých dluhopisů, které jsou brané jako nejkvalitnější.

Důvodem pro zvýšení rozdílu mezi českým a německým výnosem je především konec kurzového závazku České národní banky a zároveň rostoucí šance na brzké zvýšení úrokových sazeb ČNB. Příliv zahraničního kapitálu před ukončením kurzového závazku a intervence centrální banky se promítly do obrovského zájmu o české dluhopisy. Do nich spekulanti buď parkovali své koruny v očekávání zhodnocení české měny, nebo využívali velmi levného financování v českých korunách pro nákup dluhopisů i se záporným výnosem. Pokud zahraniční investor zapůjčil na český trh eura nebo dolary a za obdržené koruny koupil dluhopis, prémie za zapůjčení tvrdé měny mu zaručila, že nakonec utržil kladný výnos. Návrat volné koruny však znamená, že tyto mimořádné faktory ustupují. To bylo vidět i na aukci státních dluhopisů před týdnem, kde poptávka byla opravdu slabá. Výnosy českých dluhopisů proto vzrostly, a to i těch s delšími splatnostmi.

Naopak výnosy německých dluhopisů v posledních týdnech prudce poklesly kvůli nervozitě spojené s volbami ve Francii, s geopolitickým napětím v Sýrii a na Korejském poloostrově a kvůli zklamání trhů z Trumpovy domácí politiky.

Předpokládáme, že výše zmíněné rizikové faktory nakonec odezní. To by mělo podpořit růst německých výnosů. České výnosy by měly růst také, ale pomalejším tempem. Jejich rozdíl by se měl proto snižovat. Nečekáme však, že by se výnosy měly někdy srovnat tak, jak se to dělo za doby trvání kurzového závazku.

REKLAMA

 

MAREK DŘÍMAL, KOMERČNÍ BANKA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Retailové nemovitostní fondy. Na špici je CREDITAS, ZDR Investments a Conseq realitní

Inflace v Česku nepolevuje. V lednu zrychlila na 9,9 procenta z prosincových 6,6 procenta. Meziměsíční růst cen je nejvyšší od roku 1993. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Investoři proto hledají způsoby, jak své prostředky zhodnotit. Zajímavé výnosy přináší například nemovitostní fondy. Jaká byla v loňském roce výnosnost těch […]

Text: Filip Kučera

22. 02. 2022

Kam investovat 2020?

Do čeho se v roce 2020 vyplatí investovat?

Jaká je v letošním roce vhodná investice pro domácnosti, podnikatele a firmy? Nechat volné finanční prostředky ležet na bankovním účtu není vhodným řešením.

Text: Daniel Mareš

03. 03. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *