CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

01. 03. 2017

0 komentářů

Průzkum PMI hlásí nejsilnější růst aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu od jara 2011

 


 

Průmyslová aktivita ve středoevropském regionu by letos měla navíc profitovat z oživení investičních výdajů po slabším roce 2016, což je dáno výkyvy v čerpání prostředků z evropských fondů. Celkově lze konstatovat, že průzkumy PMI za únor vykreslují pozitivní obrázek ohledně aktivity ve zpracovatelském průmyslu jak v eurozóně, tak ve středoevropském regionu, včetně české ekonomiky.

Průzkum PMI za letošní únor hlásí další zlepšení podmínek v tuzemském průmyslu. Pozitivní vývoj je v souladu se zprávami, jež ohledně průmyslové aktivity přicházejí jak z eurozóny, tak z dalších zemí středoevropského regionu, konkrétně z Maďarska a Polska. Celkově lze konstatovat, že sentiment na počátku roku 2017 je velmi dobrý: což platí jak o průmyslu, tak i o dalších odvětvích, přičemž dobré právy přicházejí jak z Evropy, tak z dalších významných regionů světové ekonomiky. Příznivý vývoj ve vnějším prostředí je samozřejmě velmi dobrou zprávou pro středoevropské, exportně orientované ekonomiky. Navíc lze předpokládat, že průmyslová výroba jak v české ekonomice, tak v Maďarsku a Polsku, bude letos profitovat z oživení investičních výdajů v souvislosti s vyšším čerpáním prostředků z evropských fondů.

Radomír Jáč
hlavní ekonom Generali Investments CEE

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *