CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Petr Fejtek

03. 03. 2013

9 komentářů

Únor bílý, fondy stále sílí

 


 

Peněz na úspory není zas tak málo, alespoň u některých domácností. A fondy – že by se vracela (alespoň zčásti) ztracená důvěra? Něco na tom je… Nebo že by dostával Spořínek rozum? Vyloučeno! Takže zbývá jen něco mezi tím: úročení spořicích účtů klesá a část lidí možná alespoň trochu chápe, že zázraky se nekonají. I trhy se značně uklidnily a média alespoň polevila v neustálém chrlení jobovek.

Ke slovu tak opět přichází i ta zlatá střední cesta kompromisu zajištěných fondů. Po letech, kdy si z nich investoři jen vybírali (loni přes 7 miliard, celkem 16 miliard korun), začínají se k těmto produktům vracet. Jen za první dva letošní měsíce získaly 1,8 miliardy, tedy prakticky více než polovinu letošního přílivu.

Je tak zřejmé, že zajištěné fondy nejen absorbovaly pokračující odlivy z peněžního trhu, ale zčásti i peníze, které ještě donedávna kasírovaly dluhopisové fondy. Jejich obliba se mění jen postupně, podle toho na jak „dlouhou“ minulost se lidé dívají. I kdybyste jim kladivem do hlavy tloukli disclaimer o tom, že výnosy minulé nezaručují do budoucna ani kulový, nedají si říci. A minulý rok byla jejich labutí píseň tak vábivá, že jen těžko odolat – asi jako chrabrý Odysseus zpěvu Sirén. Situace se ale již viditelně mění a mnohé dluhopisové (ale i smíšené) fondy vykazují letos mínusy. Takže z lednových 700 milionů klesla jejich obliba na polovic. Naopak vzrostla přízeň ke smíšeným fondům, i když stále převažují ty konzervativní a bude jistě trvat, než si lidé uvědomí, že v nich lezou zas většinou do dluhopisů.

Ale budiž, je známo, že cca 10 – 15 % podíl akcií v portfoliu zvyšuje nejen výnos, ale i snižuje volatilitu.

Významný vliv pádu dluhopisových výnosů se musí promítnout i do konstrukcí zajištěných fondů. Zatímco Pioneer svou „dvojku“ uzavírá, náš největší provider (a dnes prakticky jediný) v segmentu, ČSOB, zkouší další možnosti. Jeden z nejžádanějších fondů za poslední roky je ten zaměřený na potraviny a nápoje. Loni během několika týdnů první z nich lehce nabral víc než miliardu. I současný ČSOB Potravin a nápojů 3 jede rychlostí kolem 125 milionů týdně, přestože i klasické (Exlusive Jumpstart 2 nebo Světového růstu+ 27) odstartovaly ještě rychleji. Ani koncept aktivně chráněných mixů s názvem Portfolio Pro není bez zajímavosti a budoucnost má zřejmě ještě před sebou.

REKLAMA

Ale vrátíme-li se k problému současných nepatrných výnosů dluhopisů, to v podstatě znemožňuje konstrukci standardních zajištěných fondů (viz Pioneer), takže není asi náhodou, že právě finančně vzdělanější klientu ČSOB berou „na milost“ i de facto polozajištěné fondy. Proto se úroveň zajištění posouvá ze 100 % níž, konkrétně u nového ČSOB Potravin a nápojů 3 jen na 95 % původně investované částky. A takovým se říká raději „strukturované“ než zajištěné. Oblibu to evidentně příliš nepoznamenalo a není se co divit: jíst a pít se bude pořád, tomu rozumí každý. Navíc když i Warren Buffett kupuje za 23 miliardy dolarů poloviční podíl v kečupové firmě Heinz, tak na tom určitě něco bude. Od minulého měsíce mohou také investoři v ČSOB nakupovat fondy v české měně pohodlně přes své internetové bankovnictví.

Ale u nás raději lidé sedají do letadel, jako například nedávno na Náchodsku 1700 lidí vsadilo miliardu na špek slibu 45% ročních výnosů. Jak asi dopadnou…

Loading

Vstoupit do diskuze 9 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Petr

    4 března, 2013

    Zdravím, osobně mám spravované finance týmem obchodníků, kde se dělí pouze generovaný zisk. Investice je bez vstupních poplatků a poplatků za správu. O fondech se bohužel to samé říct nedá! Petr, pesek1299@seznam.cz

    Odpovědět

  • tla

    4 března, 2013

    Mate k dispozici stovky nebo par tisic mesicne nebo se bavite o milionech? V druhem pripade se vas clanek netyka, ale to asi vite.

    Odpovědět

  • in

    4 března, 2013

    to mělo patřit sem.

    tyhle reklamní příspěvky fakt miluju. 🙁 kolik potencionálních klientů tenhle brak asi tak čte? od vás si tak nechám radit o penězích.

    Odpovědět

  • in

    4 března, 2013

    jo a ještě dodejte, že náklady na obchodování s papíry v portfoliu vám hradí pro vaše krásný oči.

    Odpovědět

  • IH

    5 března, 2013

    Myslíte nějakou investiční firmu s osobním makléřem ? Nebo klub investorů ?

    Odpovědět

  • Škodolibka domácí

    4 března, 2013

    copak jste nakoupil z těch Čobáckejch fondů Vy, že je tak propagujete? To Vás za to platí? Já si koupila ten Exclusive Jumpstart 2, ale že bych o tom psala někde na webu ?

    Odpovědět

  • Fejtek

    4 března, 2013

    Nekoupil jsem, neradím, jen popisuju „nálady“. Dokonce zajišťáky ani nemám rád :-)

    Odpovědět

  • in

    4 března, 2013

    a kdo má? :) kromě bank..

    Pane Fejtku už víme, kdo po vás přebírá Finančního poradce? Mimochodem, jaký je vlastně objem vydání FP a proč pak odcházíte?

    Odpovědět

  • in

    4 března, 2013

    tyhle reklamní příspěvky fakt miluju. 🙁 kolik potencionálních klientů tenhle brak asi tak čte? od vás si tak nechám radit o penězích.

    Odpovědět