CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Petr Zámečník

28. 07. 2015

7 komentářů

Akciové fondy: Zlato je propadák

 


 

Nejistota a kolísavost je jedním ze základních znaků investic do akcií a akciových podílových fondů. Při správném přístupu k investicím lze ale riziko výrazně omezit a snížit. Jednou z nejúčinnějších cest je pravidelná investice. Dodrží-li investor investovat stále stejnou částku (či částku pravidelně se zvyšující o inflaci, což přináší lepší výsledek), může na investici vydělat i v případě, že prochází propadem. Důležité je ale nepanikařit, investici nevybírat při poklesech a využívat poklesů k levnějším nákupům.

Odborný server Investujeme.cz sleduje již od března 2014 souhrnný Index ICZ pravidelného investování do akciových trhů. Pokud by investor rozložil svou investici rovnoměrně mezi všechny akciové fondy dostupné v České republice a pravidelně by investoval každý měsíc stejnou částku, v červenci 2015 by již svou investici zhodnotil o 12,88 %. Od začátku letošního roku přitom vydělává již 6,51 %.

Ani pravidelné investice se nevyhnou kolísavosti. Akciové trhy jsou vrtkavé a jakákoli krize v Řecku, nová ruská ofenzíva na Ukrajině či teroristický útok pod vlajkou teroristické organizace Islámský stát dokáže podkopat investorskou náladu. Akcie pak sahají po jakémkoli padáku, aby zmírnily strmý propad. Jen dva největší meziměsíční poklesy Indexu ICZ (v říjnu 2014 o 7,33 % a v červnu 2015 o 5,83 %) by tak dokázaly vymazat veškeré zisky pravidelného investora.

Graf: Index ICZ pravidelného investování

index-icz-cervenec-2015

Zdroj: Investujeme.cz

V červenci 2015 se nejméně dařilo podílovým fondům zaměřeným na akcie společností těžících zlato. Drahý kov zlevňuje a to se projevuje na ziscích jeho producentů. Zatímco ještě před měsícem stálo zlato téměř 1200 USD/oz., o měsíc později již prorazilo hranici 1100 USD/oz. Obě ceny jsou již na hony vzdálené historickému maximu z roku 2011 a pokles ještě není zcela ukončen. Není vyloučeno, že se podívá opět na úrovně kolem 800 USD/oz. Celé podílové fondy tak ztratily až téměř čtvrtinu své hodnoty.

Spolu se „zlatými fondy“ a zlatem se svezly i podílové fondy zaměřené na těžební a energetické společnosti. Jejich měsíční ztráty ovšem nebyly nikterak zásadní. V desítce nejvíce ztrátových fondů jsou ještě některé akciové fondy zaměřené na růstové akcie v Asii. I u nich je pokles spíše menšího rázu.

Tabulka 1: Deset nejvíce ztrátových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond

Znehodnocení mezi 20. 6. a 20. 7. 2015

AMUNDI FUNDS EQUITY GLOBAL GOLD MINES USD

–23,27%

Franklin Gold and Precious Metals Fund (USD)

–19,78%

AMUNDI FUNDS EQUITY GLOBAL RESOURCES CZK

–10,84%

Franklin Natural Resources (USD)

–8,70%

Templeton Asian Growth Fund CZK H1

–6,75%

NN (L) Energy (CZK)

–5,38%

HSBC GIF Chinese Equity A USD

–5,18%

Parvest Equity Brazil

–5,11%

AMUNDI FUNDS EQUITY BRAZIL

–4,48%

Parvest Equity World Energy

–4,48%

Zdroj: Data k Indexu ICZ pravidelného investování

Trhákem se postupně stávají biotechnologie. Stejně jako v červnu se i v červenci 2015 mezi desítku nejziskovějších fondů dostalo i několik podílových fondů zaměřených na akcie biotechnologických společností. S nimi vévodí svými zisky ještě fondy zaměřené na realitní akcie a na Indii.

Tabulka 2: Deset nejvíce ziskových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond

Zhodnocení mezi 20. 6. a 20. 7. 2015

ESPA Stock Biotec

11,31%

NN (L) European Real Estate

9,94%

CS EF European Property B

9,58%

Aberdeen Global – Indian Equity

9,53%

AMUNDI FUNDS EQUITY INDIA SELECT

9,51%

AMUNDI FUNDS EQUITY INDIA USD

9,46%

ESPA Stock Europa – Property

9,42%

Parvest Equity India

9,31%

AMUNDI FUNDS EQUITY US CONCENTRATED CORE

8,55%

PARVEST REAL ESTATE SECURITIES EUROPE

8,48%

Zdroj: Data k Indexu ICZ pravidelného investování

Přestože biotechnologické akcie získávají v posledních měsících navrch, největší zisky v letošním roce inkasovali investoři do podílových fondů investujících do ruských akcií. Ty byly v loňském roce propadákem kvůli válce na Ukrajině a s ní souvisejícími sankcemi vůči Ruské federaci a v letošním roce korigují. Kdo vložil peníze do fondu zaměřeného na ruské akcie, mohl inkasovat zisk mezi 30 a 45 % za pouhých 7 měsíců letošního roku. Ode dna se také odrazilo Japonsko a kupříkladu nejvýnosnější fond z dílny Amundi vydělal letos téměř 75 %.

Ztrátových podílových fondů není mnoho a jen několik pokleslo o více než 5 %. Nedařilo se kupříkladu „zlatým podílovým fondům“ a energetice, ale ztrácely i rozvíjející se trhy v čele s Tureckem, Brazílií a Indonésií.

Rozhodovat se při investicích podle minulých výsledků je nejrychlejší cesta ke ztrátě. O tom se mohou přesvědčit majitelé zlatých plíšků, kteří mohou sledovat přeměnu cenného kovu v bezcenný. A naopak – zejména u pravidelné investice bývá vhodné investovat (i) do oblastí, které ztrácely. I v hypermarketech se nejvíce nakupuje zboží ve slevě. Poklesy na akciových trzích nejsou ničím jiným než výprodejem ve slevě.

Loading

Vstoupit do diskuze 7 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Index českého investora CII750: Podílové fondy zhodnocovaly druhý kvartál v řadě

Za posledních 12 měsíců zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 14,8 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Je zde znatelný trend zlepšujícího se vývoje investic. Zatímco ve třetím kvartálu roku 2023 vykázaly fondy pokles zhruba o […]

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024

Zákulisí českých FKI. Co investorům mohou nabídnout?

Investiční nástroje pro kvalifikované investory (FKI) poskytují investorům pestřejší škálu investičních možností a větší flexibilitu než standardní investiční fondy, které jsou dostupné veřejnosti. Tím, že mohou diverzifikovat své portfolio do různých aktiv s nízkou korelací s tradičními akciovými a dluhopisovými fondy, představují FKI lákavou alternativu. Je však […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Petr-pedro

    29 července, 2015

    V závěru článku je poučení: „Rozhodovat se při investicích podle minulých výsledků je nejrychlejší cesta ke ztrátě.“ To by se dalo aplikovat i na to zlato a mohli bychom usoudit, že je právě dobrý čas k nákupu. Nakonec tak usoudilo i Rusko a nakoupilo 25 tun zlata. Ale jak to na trzích bývá, nic neplatí věčně. Fond ESPA biotech je uveden jako nejziskovější v měsíci a byl nejziskovější i v loňském roce. Chci tím říct, že nemá cenu spoléhat se na rádoby chytré rady.

    Odpovědět

  • zamecnik

    29 července, 2015

    Možná jsem se nevyjádřil úplně přesně. Nejde o to, jaké byly minulé výsledky/výkony, ale o potenciálu do budoucnosti. Investice mohla již mnohonásobně vzrůst, ale pokud nevyčerpala svůj potenciál, může být i nadále perspektivní. A to, že cena propadla, neznamená, že je již dostatečně nízká a zajímavá k nákupu. Tedy ještě jednou: Nerozhodujte se podle minulých výsledků ;-).

    Odpovědět

  • investor

    29 července, 2015

    kecy prodejce pojistek, zlato sice v usd zuchlo ale v czk se nejedna o hluboke ztraty, pokud ovsem nekdo nenakoupil uplne nahore.

    Odpovědět

  • Insider

    29 července, 2015

    není nic jednoduššího, než se podívat na graf
    https://zlata­ky.cz/zlata-investicni-mince-american-eagle-1-oz

    Odpovědět

  • zamecnik

    29 července, 2015

    Chápu, takže vy nákupem zlata nespekulujete na vývoj ceny zlata, ale na vývoj kurzu koruny. V tom případě se těšte na ukončení intervencí ČNB, které vám ty ztráty doženou.

    Odpovědět

  • investor

    29 července, 2015

    ne, zlato neni na spekulaci ale je to alternativa k ruznejm pojistkam ktery kdyz prestanete platit tak vsechny penize jsou v cudu. Kdy skonci intervence je preci danoi, ale nejspis se to oddali az do doby prijeti eura.

    Odpovědět

  • zamecnik

    29 července, 2015

    Používat životní pojistku na spoření je nesmysl samo o sobě. Vnímáte-li zlato jako alternativu ke spoření v pojistce, je to jen o něco menší nesmysl.

    Správné použití životního pojištění je na krytí rizik, zejména rizika smrti a invalidity. Na spoření jsou vhodné jiné produkty. A zlato k nim v naprosté většině případů nepatří. Jestli vás zajímá proč, doporučuji
    http://www.in­vestujeme.cz/mar­tin-kovar-do-zlata-investovat-nedoporucuji/

    Odpovědět