Čtvrtek 21. ledna. Svátek má Běla.

Zvýšení sazeb ČNB se blíží, půjčit si peníze bude méně výhodné

Po ukončení měnových intervencí bude dalším krokem České národní banky zvýšení dosud rekordně nízké 0,05% diskontní sazby. Zvýšení může nastat již v druhé polovině roku. Podle analytiků z auditorské a poradenské společnosti BDO bude mít toto zvýšení dopad i na spotřebitele. Jedním z následků bude růst úroků u půjček a hypotečních úvěrů. Dojde tedy k jejich zdražení.

Na základě prognózy ČNB bude pravděpodobný termín zvýšení sazeb v průběhu třetího čtvrtletí letošního roku. „Růst úrokových sazeb bude záviset na vývoji měnového kurzu. Faktorů, které v rozhodování ČNB budou hrát roli je však více, jedním z podstatných je vývoj inflace“ říká Lukáš Hendrych z auditorské a poradenské společnosti BDO a dodává: „Z dlouhodobého hlediska musí ČNB zvažovat i dopad jejího rozhodnutí na výši úrokových sazeb pro spotřebitele.“ Další zasedání České národní banky, na kterém se bude rozhodovat o nastavení měnové politiky, je naplánované na 29. června.

Zvyšování sazeb ČNB bude mít dopad na výši splátek pro spotřebitele s půjčkami

Podle odborníků z poradenské společnosti BDO by mohlo rychlé zvyšování sazeb vyvolat řetězovou reakci. „Při současných nízkých úrokových sazbách a relativně vysokého podílu výše měsíční splátky na příjmech domácnosti by zvýšení úroků po uplynutí fixační doby mohlo způsobit finanční potíže řady domácností. V krajním případě by mohlo vést až k destabilizaci bankovního sektoru a trhu s nemovitostmi, což by způsobilo pro ekonomiku další sled negativních událostí,“ uvádí Lukáš Hendrych. Zároveň dodává, že proto lze růst úrokových sazeb očekávat velmi pozvolný a k takovémuto scénáři by i s ohledem na současné zpřísňování podmínek pro získání hypoték dojít nemělo.